lauantai 23. helmikuuta 2013

Filosofia ja filosofian tutkimus


Pekka Himanen ja Jyrki Katainen ovat olleet melkoisessa ryöpytyksessä viime päivät. Valtioneuvoston kanslia on tilannut Himaselta filosofioita, ja on järjestellyt niin, että Himaselle on maksettu ruhtinaalliselta tuntuvia summia. Keskustelussa on kuitenkin mennyt sekaisin mitä on tilattu ja mitä yliopistoissa pidetään tieteellisinä filosofisina tutkielmina.

Filosofia on esimerkiksi historian tapaan asiayhteyden mukaan merkityksenä saavista termeistä. Se voi olla tieteenala, tieteenalalla tehty tutkimus, tutkimus julkaistuna kirjana, jonkun ajattelijan perusteltu maailmankatsomus tai ihan vain joku näkökulma elämään, elämänfilosofia. Meillä on filosofeja, jotka teoksissaan luovat ja perustelevat omia katsomuksia, ja meillä on filosofeja, jotka tutkivat erilaisin metodein edellisten näkymyksiä ja niiden toimivuutta ja mahdollisuuksia. Pekka Himanen on jo pidempään kuulunut tuohon ensin mainittuun porukkaan.

Esa Saarinen ehti puolustamaan Himasta, ja selittämään hänen työnsä "soveltavaksi filosofiaksi". Saarinen on väärässä. Nykyaikanakin on aivan perusteltua kehittää ja esitellä omaa maailmankatsomustaan, väitellä ja keskustella. Sellaistahan tehtiin jo ennen yliopisto- tai tiedeinstituutioiden luomista. Ja on harjoitettu niiden luomisen jälkeenkin. Tieteen historia tuntee lukuisia teoksia, joita ei aikoinaan ole hyväksytty tieteellisinä, mutta silti ne ovat vaikuttaneet huomattavasti tieteen kehitykseen.

Himasen vielä kesken olevasta projektista tulee mieleen eduskunnan Aarno Karimolla 1920- ja 1930-luvuilla teettämä Kumpujen yöstä -kirjasarja (1929-32). Teoksissa luodataan suomalaisuuden historiaa, ja usein paikoin mielikuvitus on työntänyt tunnetut tosiasiat taka-alalle. Poliitikot katsoivat, että suomalaiset tarvitsevat nykyhetken tueksi voimakkaan näkemyksen historiasta.

Nyt Jyrki Katainen ja muut poliitikot ovat katsoneet nykyhetkelle tarpeelliseksi tulevaisuuden vision luomisen. Sellaisen on Himanen luvannut tehdä. Sen hintakin on aivan verrannollinen Karimon aikoinaan saamaan.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset