torstai 21. helmikuuta 2013

Merkittävien kirjojen päivä


Tälle päivämäärälle on sattunut kahden historiallisesti merkittävänä pidetyn kirjan julkaisu. Kumpaakaan julkaisuhetkellä tai edes -vuonna noteerattu oikeastaan miksikään, ja molemmat ovat kirja-nimitystä ajatellen varsin ohuita painotuotteita.

Helmikuussa 1848 Lontoossa julkaistu Kommunistisen puolueen manifesti oli 23-sivuinen, saksankielinen pamfletti. Euroopan hullun vuoden tohinoissa ilmestynyt kirja jäi käytännön toiminnan jalkoihin. Vasta vuosikymmeniä myöhemmin se nostettiin, ja korkealle nostettiinkin. Brittiläinen historioitsija A. J. P. Taylor toteaa, että manifestia voisi verrata pyhiin kirjoituksiin, Koraaniin, Raamattuun tai Katekismukseen.

Kommunistisen puolueen manifestin vertaaminen katekismukseen onkin sattuva. Lontoossa toiminut Kommunistinen liiga (The Communist League) tilasi Karl Marxilta pamfletin, jonka sisältöä oli yhdessä hahmoteltu edellisenä vuonna. Kiistakirjoituksen tekemisellä oli kiire, ja Marx tilaajan mielestä ei ollut tarpeeksi nopea. Teos uhattiin teettää toisella jos se ei olisi helmikuun ensimmäiseen päivään mennessä valmis. Kiireessä Marx lainasi katekismuksen rakenteita omaansa.Toinen tällä päivämäärällä julkaistu merkittävä teos on 1878 julkaistu New Havenin puhelinluettelo. Tästä olen kirjoittanut aikaisemminkin. Tämä teos ei ole oikeastaan kirja ollenkaan, vaan yksipuolinen painettu paperi. Siihen mahtuivat kaikki New Havenin puhelimen haltijat.

Merkittävän painetusta arkista tekee se, että se oli ensimmäinen puhelinluettelo. 1900-luvulla puhelinluettelot tärkeitä, jatkuvasti käytettyjä teoksia. Niistä etsittiin ihmisten ja yritysten yhteystietoja. Jokaisessa taloudessa oli oman alueensa luettelo.

Nyttemmin tällä vuosituhannella puhelinluettelot ovat menettäneet merkityksensä. Kuka etsii numeronsa netistä, kuka kyselee sukulaisilta ja jotkut numeropalveluista. Ihmisten tavoitettavuus on luetteloaikaan verrattuna kaventunut. Puhelimen muututtua henkilökohtaiseksi on myös puhelinnumerot muuttuneet yksityisemmiksi.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset