torstai 14. helmikuuta 2013

Kopioitu PiraattilahtiToissapäivänä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK ry julkisti leikkimielisen nuorille suunnatun kampanjan Piraattilahti.fi. Kampanjan tarkoituksena oli ohjata ihmisiä laillisten palvelujen äärelle. Jo nyt kampanja on osoittautunut valtavaksi mainetappioksi tekijänoikeuksien valvojille.

Eilen Ilta-Sanomien toimittaja oli huomannut, että Piraattilahden sivukoodi oli kopioitu suoraan thepiratebay.se -sivulta. Piraattilahtea luotaessa lähdekoodia ei oltu puhdistettu, eli siinä luki suoraan sen olevan "style sheet for thepiratebay.se".

Toimittaja soitti ja kysyi asiasta toiminnanjohtaja Antti Kotilaiselta. Hän tuntui olevan asiasta aivan pihalla, eikä suostunut kommentoimaan "tekniikkaa".

Laissa ohjelmistokoodit on suojeltu muuta tekijänoikeuden alaista aineistoa tarkemmin. Ohjelmista ei saa tehdä omaa käyttöä varten yhtään kopiota, toisin kuin muusta. Esimerkiksi äänilevyn voi täysin luvallisesti kopioida muutamille kavereille ellei siinä ole kopiosuojausta.

Nyt on siis paljastunut, että TTVK on itse kopioinut sivupohjat luvatta. Tiedotus- ja valvontakeskuksessa ei pitäisi päästä tällaisia lapsuksia käymään. Tietämättömyyteen on ainakin turha vedota. Jos tietämystä ei tiedottajilla ole niin kenellä sitten?

Pirate Bay on tosin julkaissut sivut avoimella Kopimi-lisenssillä, mutta on kieltänyt käytön "pahoilta tahoilta". TTVK kansainvälisten tekijänoikeusjärjestöjen IFPI:n ja RIAA:n jäsenjärjestönä kuuluu varmasti noihin Pirate Bayn tarkoittamiin "pahoihin". Pirate Bayn käyttöehtojen mukaan sivusto on varannut itselleen 5000 euron perusmaksun ja kulujen perimisen väärinkäytöstä.

Kopioimalla sivupohjan TTVK, joka luonnollisesti tietää Pirate Bayn asettamien ehtojen velvoittavuuden, tilasi itselleen ainakin viiden tonnin laskun. Viimeisten uutisten mukaan Pirate Bayssa olisi halukkuutta viedä tekijänoikeuksien loukkaaminen tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Se olisikin mielenkiintoinen tilanne. Myöntäisikö TTVK syyllisyytensä ja vaatisi rangaistusta itselleen vaiko puolustautuisiko? TTVK on itse ajanut kanteita armotta. Monta nuorta on saanut sellaisen korvaustaakan niskaansa ettei siitä koko elämänsä aikana selviä. Molemmissa tapauksissa TTVK:n maine olisi mennyttä. Henkilövaihdoksia lienee valvontayhdistyksessä melko varmasti tiedossa.


* TorrentFreak: Pirate Bay uhkaa haastaa Ttvk:n oikeuteen sivustonsa kopioinnista. MicroPC 13.2.2013.

* Katso myös: Piraattilahti poliisin tutkittavaksi. 19.2.

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Effi kommentoi:

Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland ry
Julkaisuvapaa heti
Helsinki 14.2.2013

Effi: Emme ole pyytäneet markkinointitukea TTVK ry:ltä lakialoitteelle

Electronic Frontier Finland (Effi) kiistää väitteet, että järjestö olisi aloittanut yhteistyön TTVK ry:n kanssa. TTVK ry on viime aikoina toiminut tavalla, jotka näyttävät olevan tähdätty tekijänoikeuslain ongelmien paljastamiseen. Järjestö järjesti ensin pikkutytön Nalle Puh-kannettavan takavarikon. Tämän jälkeen organisaatio paljasti itse sensuroineensa perusteettomasti Promobay-verkkosivuston. Viimeisimpänä siirtonaan järjestö teki parodian the Pirate Bay-verkkosivustosta, vaikka suoraa kopiointia sisältävät parodiat eivät ole sallittuja Suomen tekijänoikeuslaissa.

Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen toteaa. "Verkossa on tällä hetkellä liikkeellä salaliittoteorioita siitä, että Effi olisi joko aloittanut salaisen yhteistyön TTVK ry:n kanssa tai sitten vaihtoehtoisesti muuten soluttautunut järjestöön" mutta korostaa: "Kiistämme nämä huhut mitä jyrkimmin, TTVK ry tekee tämän kaiken ihan itse."

Effi painottaa, että TTVK ry:n esilletuomat ongelmat ovat joka tapauksessa todellisia. Niihin myös löytyy korjauskeinot 49999.org:in käynnistämästä kansalaislakialoitteesta. Järjestö vetoaakin, että mahdollisimman moni kansalainen kävisi allekirjoittamassa aloitteen osoitteessa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70.

Effin varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen lisää lopuksi: "Suoraan sanottuna vähän pelkäämme, että TTVK ry käy seuraavaksi ratsaamassa käännösharjoituksia teettävän kieltenopettajan. Myös tämä on kiellettyä nykyisessä laissa ja ehdotettu korjattavaksi kansalaisaloitteessa, jota on kannattanut jo yli 15 000 kansalaista."

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset