lauantai 2. helmikuuta 2013

Talvisota-monumentti


Seuraavan suuren kansallisen veistotaidekeskustelun alkulaukaus ammuttiin eilen. Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotepalvelun kautta jaettiin talvisodan muistomerkkitoimikunnan suunnittelukilpailujulistus. 13. maaliskuuta 2015 Helsingin Kasarmitorilla paljastetaan Talvisodan kansallinen muistomerkki. Muistomerkkitoimikunta hakee kilpailulla ehdotuksia tulevaksi patsaaksi.

Kasarmitori on Helsingin keskustassa Kaartinkaupungissa. Torin etelälaidalla on puolustusministeriön tilat. Kasarmitorin alue on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, ja siten Museoviraston valvonnassa.

Tällaiseen paikkaan ollaan sijoittamassa Talvisota-muistomerkkiä. Veistoskilpailu on kaksivaiheinen, nyt julkistetussa ensimmäisessä osassa etsitään kuutta hyvää ideaa. Ehdotukset on jätettävä 15. toukokuuta mennessä.

Vähään aikaan Suomessa ei ole käyty perinpohjaista kuvanveistokeskustelua. Kun ensimmäisen vaiheen valitut ehdotukset julkistetaan ja samalla esitellään muitakin kilpailuun lähetettyjä esityksiä, niin tällainen keskustelu oletettavasti alkaa.

Tällä kertaa vältettäneen puheet näköis- ja abstraktin taiteen eroista ja arvottamisesta. Että onko talvisota itsensä näköinen vai ei? Siitä varmasti puhutaan mikä ehdotuksista parhaiten kuvastaa talvisotaa ja sen myyttiseksi muodostunutta henkeä.

Jäämme odottamaan.


* Talvisodan kansallisen muistomerkin suunnittelukilpailu


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset