lauantai 20. heinäkuuta 2013

Kaikenmoista susipuvussa


Maurice Sendak
Hassut hurjat hirviöt
suom. Heidi Järvenpää
5. painos
Tammi 2009


Kirjakaupan alennuskorissa oli 40 prosentin lisäalennuksella lapsuudesta tuttu Maurice Sendakin Hassut hurjat hirviöt (Where the Wild Things Are). "Sinä iltana Maxilla oli susipukunsa yllään, ja hän teki kepposta yhtä ja toista // ja kaikenmoista." Uusi painos kirjasta on otettu ilmeisimmin Spike Jonzen samana vuonna teattereihin tulleen kirjan elokuvaversion innoittamana. Suomennos on vuodelta 1970, alkuteos vuodelta 1963.

Kirja ei lähtenyt liikkeestä ostoskassissa pelkästään nostalgian takia. Sendakin tarinassa riittää mietittävää aikuisellekin, kuten hyvissä lastenkirjoissa yleensäkin. Muistoja kirja kirvoitti: muistan pyytäneeni susipukua, mutta äiti löi pyynnön leikiksi. Jos alatkin keppostelemaan? Taisin silti kaikenmoista tehdä ilman susipukuakin...

Viime vuonna kuollut Sendak oli muuntumiskykyinen piirtäjä. Suomessa Kirsi Kunnaksen käännöksestä muistettu Mikko Maitomies taisi olla ensimmäisiä teoksia, jotka nuorena saattoivat pohtimaan tekijönoikeuskysymyksiä. Niin tarina ja kuvitus toivat mieleen Winsor McCayn Pikku Nemon Höyhensaarilla.

Sendak piirsi aiheesta lähtien eikä yhdellä ja samalla tunnistettavalla tyylillä. Kolmannenlaisesta jäljestä esimerkkinä mainittakoon vaikkapa kuvitus Charlotte Zolotowin tarinaan Mitä antaisin lahjaksi, herra Puputti? Luovan työnsä Sendak aloitti ikkunasomistajana ja lavastajana, nämä toimet näyttäisivät kirjailijan työhönkin.


"Kaikenmoisesta" äiti komentaa Maxin omaan huoneeseensa ilman illallista. Huone muuttui metsäksi ja merta myöden Max purjehti hirviöiden maahan. Max ei kavahtanut hirviöitä vaan laittoi ne kuriin, ja tuli heidän kuninkaakseen. Kun hirviöt olivat kurissa maaillman toiselta puolelta tuleva ruoan tuoksu saa Maxin kaipamaan takaisin kotiin.

Sendakin tarina tarjoaa lukijalle positiivisen mallin toimia arastelematta vaikeitakaan tunteita. Sitä voi purjehtia "kokonaisen vuoden ja monta viikkoa ja yhden päivän" ja silti "ruoka oli vielä ihan lämmintä".


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset