keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Kapteeni Tserep


Pertti Jarla
Kapteeni Tserep
Arktinen banaani
2013
40 s.


Sanojen merkityksillä leikkivästä Fingerpori-stripistä tuttu Pertti Jarla tarttunut vakavampaan aiheeseen ja tehnyt Venäjän sisällissodan aikaan sjoittuvat seikkailusarjakuvan. Laajemmalle yleisölle vakavahenkinen projekti paljastui viimeistään viime vuoden toukokuussa Kemin sarjakuvapäivillä. Jarla kertoi Tserepin olevan hidas sivutyö, sellainen jota tehdään päätyön vastapainoksi ja ilman tiukkaa valmistumisaikaa.

Toukokuussa 1919 valkoiset ahtaalla. Bolsevikit olivat ottaneet valtaansa Pietarin ja Moskovan. Rintamalinjat olivat melkein Uralilla. Siperiassa Omskissa toimivan länsivaltojen tukeman hallituksen vallan kaappasi amiraali Koltšak, mutta hän ei kyennyt yhdistämään armeijakuntia tehokkaaseen vastarintaan Trotskin johtamaa Puna-armeijaa vastaan.

Tämä kaikki on taustaa Jarlan tarinalle. Omskin herrat joutuivat lähettämään "seurustelu-upseereitaan" rintamalle, yksi tällainen on kapteeni Tserep. Käytännön kokemusta miehellä ei ollut. Tserep miehineen on matkalla Uralin yli valloittamaan Ufan kaupunkia. Kohdatessaan poltetun kylän Tserep ajattelee taistelukokemuksen ennen varsinaista kohdetta olevan tarpeen.


Tserep oli esillä Kemissä vuosi sitten.
Sodassa, varsinkaan sisällissodassa, ei kaikki ole sitä miltä se näyttää. Tämän kapteeni Tserep saa oppia ensikoitoksessaan. Jarlan tarina on episodi, joka kertoo koko lopputuloksen syistä.

Jarlan piirrosjälki on tunnistettava. Melko hyvin hän on onnistunut irroittautumaan Fingerporin maailmasta, vaikkakin joissakin ruuduissa on vastaavankaltaisia vilistelijöitä. Silmät ovat heijastuspinta, sarjakuvassakin. Niistä Juho Salo mainitsikin kritiikissään, ja Jarla Kvaakissa kertoi ottaneensa onkeensa.

Kun Jarla on alkanut käsitellä erinäisiä aiheita Suomen Kuvalehden blogissaan, niin on hyvä, että hän tekee saman pääareenallaan sarjakuvan puolella. 


1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Englanniksi käännetty Captain Cherep on netissä luettavissa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset