keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Rillankivi


Kolmen maakunnan (Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo ja Keski-Suomi) ja kolmen kunnan (Pielavesi, Pyhäjärvi ja Pihtipudas) rajapyykkinä on Rillankivi. Nimensä kivi on saanut 1400-luvulla vaikuttaneen maanmittari Jacob Frillen mukaan. Paikalla olevassa informaatiotaulussa kiven arvellaan olleen Pähkinäsaaren rauhan rajamerkkejä, Pielaveden kunnan sivuilla sen kerrotaan olevan "vuoden 1525 heimosotien rajamerkki".

Asiakirjatieto tuntee kiven vuodesta 1736. Silloin Viitasaaren pitäjän rajantarkistuskirjassa muutettiin vanha merkki maanselkä no 31 Rillankivi no 1:ksi. Kiven omat merkinnät eivät selvennä sen merkitystä. Ruotsin valtiolaiva, vuosiluku 1814 ja tunnistamattomat nimikirjaimet eivät paljon valaise.

Paikkaa pidetään arvossa, ja mäntykangas on helppoa kulkea. Viereinen soramonttu tosin särkee idylliä. Jos sattuu tietä 560 kulkemaan, niin kannattaa pysähtyä hetkeksi merkintöjä miettimään.


 


6 kommenttia:

Marmustoi kirjoitti...

Hienoa, että kivellä on paikkansa historiankirjoituksessa. Jotenkin älyttömän luonnollista, mutta samalla tulee mieleen, että olemme aika lailla unohtaneet tällaiset luonnon muistomerkit ja niiden merkityksen. Joskus nekin olisi syytä etsiä ja merkitä muistiin ennen kuin ne katoavat muistista ja myös muistiin merkitystä tiedosta.

Reijo Valta kirjoitti...

Suomi on onneksi 1800-luvun lopun kansallisessa innostuksessa haravoitu melko tarkkaan. Silloin tämä Rillan kivikin merkille laitettu.

Nyttemmin erityisesti Lapista ja Itä-Suomesta on löydetty "uusia" vanhojen rajojen pyykkejä. Niihin liittyvä perinnetietous on kyllä kadonnut.

Mari Jalava kirjoitti...

Kiitos näistä kirjoituksistasi. Itse olen niin vähän liikkunut noilla seuduilla, että nämä tuovat niitä kohteita tutummiksi.

Reijo Valta kirjoitti...

Kiitos itsellesi Länsi-Suomen museoiden ja kohteiden esittelystä. Se on vieraampi paikka minulle.

Nimetön kirjoitti...

Sellainen mielenkiintoinen kommentti tähän, että yhdessä 1700-luvulla tehdyssä rajakartassa on merkitty tästä kivestä itään toinenkin Rillankivi. "Nyligen upfunnen sten bemarkt med åretal 1453 och af Pyhajokiboer namnges för Rillankivi"

Tarkoitus olisi joskus käydä tätä kiveä etsimässä, paikan olen jo määrittänyt. Peruskartalle siihen kohtaan on merkitty useampikin iso kivi, vaikuttaa lupaavalta.

Reijo Valta kirjoitti...

Mielenkiintoista!

Informoi meitäkin jos ja kun jotakin löydät. Kaikkia rajamerkkejä ei tosiaankaan ole luonnosta kartoitettu.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset