maanantai 18. marraskuuta 2013

Brad Meltzerin tulkinnat


Jim esittää öisin Jim D Historia otsakkeen alla Brad Meltzerin tulkinnat nimistä ohjelmaa. Kuten ohjelma-ajasta ja esittävästä kanavasta voi päätellä, kyse ei ole suurilla panostuksilla ja harkiten tehdyistä dokumenteista. Aihepiiritkin ovat suomalaisille vähemmän kiinnostavassa Yhdysvaltain sisäpolitiikassa, tai oikeastaan niihin liittyvissä huhuissa ja salaliittoteorioissa.

Brad Meltzer (s. 1970) kirjoittaa dekkareita ja sarjakuvia. Meltzerin tarkemmaksi genreksi on määritelty poliittinen thrilleri. Sarjakuvakäsikirjoituksia hän on tehnyt DC Comicsille, muun muassa Oikeudenpuolustajia ja Vihreää nuolta.

Historiadokumenteissakin Meltzer rakentaa draaman kaaria. Meltzer on itse toimistossaan ja hänen kolmihenkinen tiiminsä lähtee milloin kirjastoihin milloin hautausmaille selvittelemään yksityiskohtia. Smitsoniaan tai muihin merkittäviin kulttuurilaitoksiin ei suunnata, ilmeisesti niissä kuvaaminen maksaisi enemmän kuin budjetti sallii.

Meltzer on tarttunut pääasiassa suuriin amerikkalaisiin isänmaallisiin aiheisiin. Sisällissota, perustajaisät, kenraali Patton, Mount Rushmore ja Vapaudenpatsas ovat tulleet häväistyiksi ilkeämielisillä väitteillä ja Meltzer tiimeineen on joutunut selvittelemään niiden todenperäisyyttä.

Vapaudenpatsasta käsittelevässä jaksossa selvitettävänä oli eräs salaliittoteoria, jonka mukaan amerikkalaisuuden ikonin esikuvana olisi ollut Lucifer - itse paholainen! Tiimi kuulee aimo annoksen amerikkalaisuuteen kuuluvaa symboliikkaa Jumalan kaikkinäkevästä silmästä New Yorkin arkkitehtuuriin. Lopulta päästään papin luo, joka kaivaa Raamatun hyllystään. Lucifer tarkoittaa helvetin herran lisäksi 'valontuojaa'. Tämä jälkimmäinen on ollut patsaan esikuvana, huokaa tiimi helpotuksesta.

Vähemmälläkin melskaamisella asia olisi selvinnyt, mutta silloin ohjelma-aikaa olisi jäänyt paljon yli.


* Brad Meltzerin tulkinnat

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset