keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Jonas Lie (1833-1908)


Tänään 1833 syntyi norjalainen kirjailija Jonas Lie (k. 1908). Lie syntyi Hokksundissa, Drammenjokilaaksossa Etelä-Norjassa. Pojan ollessa viisivuotias isä sai nimityksen poliisiksi Tromssaan, Pohjois-Norjaan. Seuraavat kuusi vuotta olivat Jonas Lien elämän ja kirjallisuuden kannalta tärkeimmät.

Liestä kehkeytyi pohjoisen luonnon, meren ja ihmisen kuvaaja. Tosin ensin hän kävi merikoulun, mutta tähystäjälle riittämättömän nähönsä vuoksi Lie päätyi Oslon ylopistoon opiskelemaan lakia. Valmistuttuaan hän työskenteli Kongsvingerissa lain palveluksessa. Hän avusti oslolaisia lehtiä ahkerasti ja viimein 1870 ilmestyi Den Fremsynte, suomennettuna Kaukonäkijä eli kuvauksia Ruijasta. Seuraavien vuosikymmenien aikana syntyi koko joukko teoksia.

Ylhäällä tunturilla sijaitsi pieni hautuumaa hautakivineen, muistopatsaineen, ristikko- tai pensasaitaisine hautoineen. Paljon oli myös hautoja, joita peitti mätäspenger ja siinä risti ja ”Kristuksen veripisarat.”

Sieltä saattoi nähdä kauas yli meren miten purjeet taivaan rantaa piirsivät.

Kylä oli ylpeä hautuumaastaan; ja kykenipä sen katoava kauneus jonkun verran kilpailemaan suurempienkin hautuumaiden kanssa. Se oli erittäin soma ja hyvin hoidettu.
Näin alkaa Lien novelli Hautuumaalla, joka julkaistiin Päivässä Lien kuolinvuonna 1908. Novelli on Jatkokertomuksissa luettavissa. Siellä on myös Lukutuvassa 1898 julkaistu Luontoemo.

Jonas Lien teoksia on suomennettu paljon. Tosin viimeisin on 1920-luvun alkupuolelta. Suomennoksia on urakoitu Project Gutenbergiin kaikkien luettavaksi:

* Aaveiden näkijä eli kuvauksia Nordlandista.
* Eteenpäin! Kertomus mereltä.
* Kaukonäkijä eli kuvauksia Ruijasta.
* Perhe Giljellä.
* Yhdyselämää.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset