sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Kauhua Iissä


Tänä viikonloppuna Iin yöväentalolle oli jälleen kokoontunut joukko kauhuelokuvan ystäviä. Tavallisena arkena työväentalona tunnettu paikka oli saanut teeman mukaisen sisustuksen. Ehdin paikalle paria lauantai-illan viimeistä elokuvaa katsomaan.Aikaisemmin tänä vuonna Suomessa Night Visions -kauhuelokuvafestivaaleilla päävieraana ollut kulttinäyttelijä Udo Kier (s. 1944) oli kolmen elokuvan voimin esillä myös Iissä. Kierin videotervehdys festivaalille nähtiin ennen kahta samalla kuvausmatkalla tehtyä, Paul Morrisseyn ohjaamaa elokuvaa Flesh for Frankenstein (Yhdysvallat, Italia, Ranska 1973) ja Blood for Dracula (Italia, Ranska 1974). Kierin lisäksi muukin näyttelijäkaarti oli pitkälti sama.

Elokuvat tunnetaan myös nimillä Andy Warhol's Frankenstein ja Andy Warhol's Dracula. Molempien alkuteksteissä kuulu taiteilija on näkyvästi esillä. Varsinaisesti elokuvien tekemiseen Warhol ei osallistunut, ohjaaja Morrissey oli yksi Warholin suojatteja ja siten tämän Factoryn vaikutuspiirissä. Warholin tehtaaltahan lähti kaikenlaista maailmalle omistajansa nimissä.

Frankensteinin ja Draculan perusideat ovat elokuvissa monesta muusta yhteydestä tutut. Serbialainen linnanisäntä ihailee antiikin Kreikkaa ja haluaa luoda uuden ihmisen. Filmissä rikotaan tabuja oikein urakalla. Aikoinaan se kiellettiin Suomessa, koska se on "omiaan kauhua herättämällä vaikuttamaan mielenterveyttä vahingoittavasti". Uuden ihmislajin luominen jäi tällä kertaa, mutta ehkä seuraava sukupolvi...

Draculassa transsylvanialainen kreivi tarvitsee pikaisesti neitsyen verta. Romaniasta sellaiset ovat loppuneet, mutta ehkä katolisesta Italiasta paremmin löytyisi? Dracula avustajineen päätyy nelityttärisen, köyhtyneen aatelisperheen luo naimakauppoja hieromaan. Luottamus siveämpään moraaliin osoittautui vääräksi. Aatelisperheen ainoa työntekijä, salskea Mario, osoittautui myös mainioksi vampyyrin seivästäjäksi.


Lauantai-iltana jaettiin myös palkintoja. Iikin lyhytelokuvakilpailussa sekä tuomaristo ja yleisö pitivät parhaana Aki Mäkiahon mökkikauhukomediaa Reviiri. Lyhytelokuvakilpailu on järjestetty kaksitoista kertaa ja tämä oli jo kolmas voitto Mäkiaholle.

Lisäksi festivaali palkitsi Iikka-patsaalla Oulun elokuvakeskuksen av-hoitaja Eero Leiviskän ja toiminnanjohtaja Sauli Pesosen arvokkaasta avusta kauhuelokuvafestivaalien alkuvaiheissa.


* Iik!! kauhuelokuvafestivaali


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset