perjantai 30. toukokuuta 2014

Biafra


Tänään 1967 syntyi Biafran tasavalta. Lyhytikäinen Nigeriasta irrottautunut valtio nähtiin 1960-luvulla jatkona Afrikan itsenäistymiskehitykselle, 1960-luvun mittaan siirtomaavallasta irrottautuneiden uusien afrikkalaisten valtioiden rajat olivat pääsääntöisesti piirretty Euroopan valtakeskuksissa ja ne eivät vastanneet maanosan kansallisia rajoja. Biafra ainakin lännessä näyttäytyi igbo-kansan vapaustaisteluna.

Itä-Nigeriassa sijainneen Biafran pääkaupunki oli Enugu ja sen kansallislaulun sävelenä oli Sibeliuksen Finlandia. Nigeria ei koskaan hyväksynyt sen entisten upseerien perustamaa valtiota ja eristi Biafran. Seurasi nälänhätä ja kansanmurhia rajaseuduilla.

Nälänhädän helpottamiseksi perustettiin ilmasilta ruoan ja lääkkeiden saamiseksi maahan. Nigerialaiset pyrkivät estämään sen toiminnan. Ruotsalainen kreivi Carl Gustaf von Rosen perusti Biafran ilmavoimat suojelemaan avustuslentoja. Seikkailija-lentäjä von Rosen ei ollut asialla ensimmäistä kertaa. 1930-luvulta lähtien hän oli eripuolilla maailmaa osallistunut konfliktien ratkaisemiseen. Esimerkiksi hän taisteli talvisodassa vapaaehtoisena Suomen puolella. Suomi myönsi von Rosenille 3. luokan vapaudenristin, Biafra tarjosi kenraalin arvoa, mutta von Rosen hyväksyi ainoastaan everstin.

1960-luvun lopulla tiedotusvälineet pystyivät kertomaan ajankohtaisesti ja realistisin kuvin. Taisivat aliravitut biafralaislapset turvonneine mahoineen olla monelle ensimmäinen kosketus ilmiöön. Suomessakin sodasta ja sen seurauksista kirjoitettiin paljon. Kaksi kirjaakin julkaistiin, Frederik Forsythin pamfletti Biafran tarina (Karisto 1970) ja Carl Gustaf von Rosenin Biafra - Biafrasta nähtynä (Tammi 1969).

Pakolaisleirejä järjestettiin ja niillä asianmukaista hoitoa sitä tarvitseville. Kuva yllä on Yhdysvaltain terveysviranomaisten arkistosta, Biafrasta vuodelta 1968. CDC kertoo auttaneensa puolta miljoonaa aliravitsemuksesta kärsinyttä sodan aikana. Biafran sodan myötä syntyivät Lääkärit ilman rajoja. Sen työ on jatkunut ympäri maailman.

Biafran sotilasjohto antautui 15. tammikuuta 1970. Alue palautui osaksi Nigeriaa.

Nigerian merkittävimmät öljyntuotantoalueet sijaitsevat entisen Biafran alueella. Paikalliset asukkaat eivät juurikaan ole hyötyneet luonnonvaroista, päinvastoin. Perinteisten elikeinojen harjoittaminen on kärsinyt suuresti ympäristövahingoista. Nykyiset Nigerian valtiojohdon vastarintaliikkeet toimivat maan pohjoisosissa.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset