perjantai 6. kesäkuuta 2014

Agnostikkoiltojen paluu


Viime vuonna Oulun ev.lut. seurakunnat järjestivät agnostikkoiltoja, joissa papit Päivi Jussila, Árpád Kovács, Stiven Naatus ja Mikko Salmi keskustelivat uskonnosta vapaasti, ilman kirkon virallisessa opissa pitäytymistä. Kirkon palkollisten varmaankin viaton ja mystiikkaa kosiskeleva lähestymistapa sai aikaan kolme kantelua ja iltojen lopettamisen.

Katariina Parhi kirjoitti illoista Kaltioon viime vuoden lopulla. Jutussa Kovács aikoi jatkaa pääasiassa positiivista palautetta saaneita iltoja, mutta toisin kävi. Kaltion jutun lukenut kirjailija Essi Kummu teki asiasta sananvapauskysymyksen, ja nyt agnostikkoillat jatkuvat Oulun kirjailijaseuran ja Kummun järjestäminä.

Eilisen teemana oli Jumala ei luonut maailmaa. Avaus oli konkreettinen ja provokatiivinen. Pisimmän alustuksen pitänyt Kovács pohti dogmatiikan tappaneen luomisteologian. Jos kirkon oppia vertaa tieteelliseen tietoon, niin dilemma on saanut aina tieteen muuttuessa uuden muodon. Vaikka kirkko opettaa asiasta jotakin, niin teologit vain nolaavat itsensä, jos eivät hyväksy tiedettä, muotoili Kovács kirkkoisä Augustinukselta juontuvan ajatuksen nykyajan sanoiksi. Teologian ei tulisi taantua aate- ja oppihistoriaksi.

Naatus löi Raamatulla eli palautti mieliin, että tuossa auktoriteetin aseman saaneessa kirjassa on itse asiassa kolme luomiskertomusta: alussa Mooseksen ensimmäisessä kirjassa kaksi peräkkäin ja kolmas vielä Johanneksen evankeliumissa. Päivi Jussila piti vattimolaisittain uskoa ja tiedettä kategorioina, joiden totuudet eivät sulje toisiaan pois.

Mikko Salmi lähestyi luomista rempseämmästä, taiteellisesta näkökulmasta. Taiteellinen työ, luominen, on aina toisilta lainaamista. Salmi pohti, että onkohan Jumala miettinyt luodessaan Lauri Viidan säettä "kun luot jotain, luo maailma".

Noin tunnin johdattelujen jälkeen yleisö pääsi kysymään ja esittelemään omia ajatuksiaan. Jyrkimmän terän mielipiteistä karsi Heinäpäästä kellarikomerosta löytyneet viisi sikiötä. Tuomiokirkossa olisi ollut samaan aikaan agnostikkoillan kanssa rukoushetki paljastuneen tragedian vuoksi.


* Katariina Parhi. Uskon kätilö. Kaltio 6/2013.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset