sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Missä on Rey? Leluillakin on lasikattoja


Eilen tyttären kanssa kuljettiin supermarketissa lelualennusmyynnin ohi. Tarjolla oli joulun jäljiltä puoleen hintaan muun muassa Star Wars-figuureja. Ehdotin Rey-figuurin hankintaa, mutta tytär totesi "ettei niitä taida olla" äänensävyllä etteivät vanhemmat taaskaan tiedä mitä maailmassa tapahtuu.

Ei ollut tarjolla Reytä. Hänen apuriaan Finniä oli runsaasti ja paha poika Kylo Reniä myös melkoisesti. Myöhemmin sisustuskaupassa kävin läpi tarjolla olleet valmiiksi kehystetyt julisteet. Rey oli mukana vain ryhmäkuvissa, elokuvan pääosassa olleesta roolihahmosta ei ollut omaa yksittäistä julistetta.

Kotona netistä näin, että viime päivät on maailmalla ahkerasti kysytty missä on Rey? (twitterissä #WheresRey) Star Wars on alusta saakka tunnettu laajasta oheistuotteiden määrästä ja niitä keräillään paljon. Erityisesti näyttää kiukuttaneen Hasbron päätös jättää Rey kokonaan pois Star Wars-monopolista.

Tähtien sodan seitsemäs elokuva on tuottanut nyt jo enemmän kuin mikään muu filmi.
Onnelin ja Annelin (Suomi 2014) ohjaaja Saara Cantell on kertonut, että elokuva-alalla naista tai tyttöä pääosassa pidetään erityisenä riskinä.  Elokuvan tekijöiden ottama riski tehdä nuoresta naisesta ja mustasta miehestä toimintaelokuvan kaksi keskeisintä hahmoa ei ole karkottanut katsojia, päinvastoin. Lisenssillä leluja valmistavat eivät ole kuitenkaan uskaltaneet ottaa samaa riskiä.

Erään keräilijän mukaan nyt on oheistuotteiden kolmas aalto päättymässä. Ensimmäinen alkoi jo syyskuussa ennen elokuvan teattereihin tulemista. Reyn puuttumista ensimmäisistä figuureista selitettiin kohun alkaessa sillä, ettei elokuvan sisällöstä haluttu kertoa liikaa. Se ei kuitenkaan selitä sitä, että myös kenraali Leia puuttui figuureista. Reystä on jo tehty leluhahmoja, mutta ei siinä suhteessa kuin päähenkilöstä olettaisi. Amazonissa Rey-figuurien hinnat ovat pilvissä ja useimmista nettikaupoista ne ovat kokonaan loppu. Lapsille tehtyjä Rey-asuja on kyllä hyvin saatavissa.

Disney ja valmistajat ovat sittemmin vedonneet markkinointisuunnitelmaan. Siinä ei ilmeisesti ole uskottu Reyn vetovoimaan. Ainakin ohjaaja J.J. Abrams oli yllättynyt ettei Rey-kauppatavaraa ole enempää.

Kohun myötä figuureita varmasti tulee saataville. Hasbro on luvannut myöhemmin tänä vuonna tulevan sellaisen Monopolin, jossa Reykin on mukana. Toivottavasti tässä on yksi lasikatto rikottu.* 'Star Wars' Toys Have A Girl Problem. Huffinton Post
* #WheresRey and the big Star Wars toy controversy, explained. Vox

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Rey-figuureista kirjoitin pari vuotta kohun jälkeen.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset