keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Skansen ja Vasa-museo Ruotsin suosituimmat

Ruotsin museoiden kävijätilastot viime vuodelta ovat jo valmistuneet. Eilisen lehdistötiedotteen mukaan yksittäisistä kohteista suosituin oli ulkomuseo Skansen. Suosituin museo oli kuitenkin Valtion merimuseo, jonka kolmessa toimipisteessä vieraili yhteensä 1,8 miljoonaa kävijää. Näistä suosituin Vasa-museo veti väkeä lähes yhtä paljon kuin Skansen. Väkeä on käynyt ennätyspaljon, ja siitä iloittiin.

Tilastossa huomion herättää jako kolmeen, valtiollisiin keskusmuseoihin, alueellisiin museoihin ja kunnallisiin ja muihin museoihin. Jako vastaa Ruotsin kolmiportaista julkista hallintoa.

Suomessakin on alueellisia taide- ja kulttuurihistoriallisia museoita. Niitä kuitenkin ylläpitävät kunnat, jotka saavat valtionapua maakunnallisten tehtävien hoitamiseksi.

Kun Suomi on ilmeisesti Ruotsin tapaan siirtymässä kolmiportaiseen hallintoon, niin kulttuurilaitosten osalta ei ole käyty minkäänlaista keskustelua niiden tulevista rahoittajista. Siirtyisikö joku osa Suomen museokentästä maakuntahallintojen kustannettaviksi?

Sipilän hallituksen yksi kärkihanke on ollut sellaisen lain säätäminen, jossa määriteltäisiin ne lait, joita ei kuntien tarvitsisi noudattaa. Lakihanke ei ole edennyt eduskuntaan saakka, mutta onhan vaalikautta vielä jäljellä. Listalla oli lähinnä eri kulttuuri- ja sivistysaloja koskevia lakeja.

Lakihankkeen vuoksi on ymmärrettävää, että kulttuuriala ei juuri itse ole ehdotuksia tuonut keskusteltavaksi. Eräät toimijat ovat julkisuudessa sanoneet, että hallitus on varmaan hiljaisuudessa haudannut tuon suunnitelmansa.

Maakuntahallinto voisi olla ainakin alueellisten museoiden rahoituksen turvaaja. Tuskin voitanee laajentaa kunnille annettavaa oikeutta rikkoa lakeja maakuntahallintoon asti. Siitä voisi tulla yksi koko hankkeen perustuslainmukaisuutta nakertava seikka.

Toivottavasti joku uskaltaisi avauksia tästäkin tehdä.* Besöksrekord på landets museerEi kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset