torstai 14. tammikuuta 2016

Rasistiset katupartiot


Sipilän hallitus ja poliisijohto on hyvin vitkaan ja haluttomasti puuttumassa muutamilla paikkakunnilla alkaneeseen rasistiseen katupartiointiin. Eilen hallituksen kolme ässää tuomitsivat rasismin, mutta kukin asetti tuomiolleen ehtoja. Juha Sipilä kantoi huolta lasten saattamisesta harrastuksiin ja kouluun, Timo Soini vastaanottokeskusten verhoista ja Alex Stubb asian oikeudellisesta puolesta.

Kukaan ei ole hallitukselta odottanut, että se aloittaisi asian tiimoilta uuden lain säätämistä. Enemmän on odotettu moraalista tuomitsemista, että rasistinen katupartiointi on yksiselitteisesti paha juttu.

Mitä ilmeisimmin perussuomalaiset ovat yrittäneet ajaa rasistista katupartiointia sellaiseen kulmaan, että jos se kielletään, kielletään jotakin myös "toiselta ääripäältä". Poliisijohto puhui liikkumisvapaudesta, samoin Sampo Terho eilen. Eihän kadulla liikkumista voi kieltää!

Liikkumisvapaus on perustuslain turvaama, katupartioita ei voi kieltää. Avainsana on "rasistinen". Pian Stubbin pohdintojen jälkeen oikeustieteen professorit Juha Lavapuro ja Tuomas Ojanen kertoivatkin, että laissa ei ole estettä rasististen katupartioiden kieltämiselle. Itse asiassa Lavapuro lisää, että Suomella tekemiensä kansainvälisten sopimusten mukaan olisi velvollisuus kitkeä rasismia kaikissa muodoissaan.

Yksi hallituksen kärkihankkeista on normien purkaminen. Eivätköhän nykyiset syrjintää koskevat lait riitä toimivaltuudeksi poliisille lähettää rasistiset katupartiot kotiinsa tekemään jotakin muuta. Vaikka opiskelemaan kirkkoslaavia.

Äärioikeiston toiveissa lienee ollut, että rasistisen liikehdinnän avulla olisi saatu kiellettyä jotakin "molemmista ääripäistä". Rasismilla ei ole toista ääripäätä, joka olisi tuomittava ja kiellettävä.


Kuvana netissä kiertelevä muunnelma Korkeajännityssarja 16/1963 kannesta.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Parempi olisi lisätä poliisien määrää, ettei ihmisten tarvitsisi itse alkaa suojelua järjestämään. Ainakin minä pelkään itseni ja läheisteni liikkumisen puolesta enemmän kuin ennen, joten siksi en tuomitse katupartioita.

Reijo Valta kirjoitti...

Luitko mitä tuohon ylle kirjoitin? Kyse ei ole katupartioista vaan siitä, että rasistisille katupartioille on sanottava yksiselitteinen ei.

jari lehtinen kirjoitti...

Tästä seuraava askel taitaisi olla aseistettu militia. 9_9

Occo kirjoitti...

Tuollaiset on kai, Jari, laissa kielletty (Yhdistyslaki, 3§)?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset