maanantai 4. tammikuuta 2016

Seikkaperäinen selonteko kämpäjalkaisesta Ricoletosta ja hänen pahanilkisestä vaimostansa


Jos Edgar Reitzin tv-elokuvat eivät ole löytäneet tietä suomalaisiin elokuvateattereihin, niin BBC:n Sherlock on. Erikoisjakso Sherlock: the Abominable Bride oli eilen kalliina erikoisnäytöksenä ympäri maan. Yle esittää jakson televisiossa 17. tammikuuta.

Suurelta osin vuodessa 1895 tapahtuva seikkailu on saanut nimensä Arthur Conan Doylen sivumennen mainitsemasta Holmesin selvittämästä tapauksesta, joka Karjalatar-lehden suomennoksessa on "seikkaperäinen selonteko kämpäjalkaisesta Ricoletosta ja hänen pahanilkisestä vaimostansa" (“A full account of Ricoletti of the club foot and his abominable wife.”)


Musgraven perhesalaisuuden (The Musgrave Ritual) alusta oli otettu Holmesin ja Watsonin huoneiston sisustuksen yksityiskohdatkin.

Minä olen kuitenkin huolimaton vaan jossakin määrässä ja kun näen miehen, joka panee sikaarinsa vaatekaappiin ja tupakkansa persialaiseen tohveliin ja kiinnittää vastaamattoman kirjeenvaihtonsa veitsellä seinään, rupeen minäkin pitämään itseäni hyvin siivona. Olen sitäpaitsi aina pitänyt pistoolilla ampumista urheiluna, jota täytyy harjoittaa ulkoilmassa ja kun Holmes, omituinen kun on, istuu nojatuolissa revolveri ja patruunalaatikko vieressänsä koristellen vastapäätä olevaa seinää isänmaallisella Victoria-nimellä tunnen minä selvästi ettei huoneen ilma eikä siisteys parane tällaisesta menettelystä.
Erikoisnäytöksen alkukuvana näytettiin näistä huoneiston yksityiskohdista valistava selonteko. Itse tarinan aikana ne olisi hyvinkin jääneet huomaamatta.

Innokkaat Sherlock Holmesin ystävät ovat vuosien mittaan kirjoittaneet useampiakin versioita tästä Conan Doylen antamasta otsikosta, mutta nyt siitä on saatu "virallinen" versio. Juttu ei kuitenkaan ole pääasia, vaan sen muisteleminen antaa selvityksen siitä miten Jim Moriarty olisi saattanut lavastaa kuolemansa. Koska tarinassa tavallaan loikitaan vuoden 1895 ja nykyajan välillä, niin Reichenbachin putousten luonakin käydään nujakoimassa. Moriarty on tulossa takaisin!

Sherlockin käsikirjoittajat selvästi haluavat sarjaan lisää aktiivisia naisia. Noudatettu alkuperäinen Conan Doylen maailma antaa tähän vähän mahdollisuuksia. Mary Watson, vuokraemäntä rouva Hudson ja muutama muu nainen antaa Watsonille moitteita siitä miksi heille ei Strandissa julkaistuissa tarinoissa anneta suunvuoroa. Watsonista tulee viktoriaanisine miesmaneereineen suorastaan koominen hahmo.

Tuiran elokuvateatterin sali oli melko täynnä. Jos tv-sarjan jakson haluaa kokea teatterissa, niin siihen on mahdollisuus vielä 11. tammikuuta. Erikoisjakson ja alkukuvan lisäksi lopuksi esitettiin dokumentin tapainen kuvauksista. Sen takia ei kannata erikseen elokuviin mennä.


* Uusi Sherlock erikoisjakso 17.1.2016

 

1 kommentti:

jari lehtinen kirjoitti...

En ole päässyt Uuden Sherlockin kanssa ollenkaan sinuiksi. Valistumaton mielipiteeni on että Cumberbatch on limainen nulju, josta vaatimattominkin neuroottisuus loistaa poissaolollaan. Watson on näkymätön mies, kuten kuuluukin, mutta hänen ei tarvitsisi kilpailla puolikkaan ilmeen näyttelijöiden Steven Seagal -sarjassa. Ei jatkoon.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset