perjantai 2. syyskuuta 2016

2021


Ensi vuoden budjetin esittelyn yhteydessä pääministeri Sipilä lupaili, että "velaksieläminen" loppuu vuonna 2021. Tämä onkin hyvä hetki tarkastella mitä kaikkea vuonna 2021 on muuten luvattu tehdä.

Intia on ottanut tavoitteekseen, että 2021 se tekee miehitetyn avaruuslennon. Maassa ei olla vielä virallisesti päätetty millä termillä intialaisia avaruusmatkaajia tullaan kutsumaan. Suurin suosikki kansan keskuudessa kosmo-, astro- ja taikonauttien rinnalle on gaganautti.

Tanskan ja Saksan välisen, Fehmarninsalmen alittavan maantietunnelin suunnitellaan valmistuvan 2021. Tunneli lyhentää Kööpenhaminan ja Berliinin välistä matkaa ja sen odotetaan luovan uusia markkinoita Itä-Saksassa ja Skandinaviassa.

Costa Rica aikoo olla 2021 hiilineutraali maa. Presidentti Óscar Ariasin asettaman tavoitteen mukaisesti Costa Rica ei tuolloin tuota hiilipäästöjä yhtään enempää kuin maan hiilinielut pystyvät käyttämään hyväksi.

Tieteiskirjallisuus ei lupaa hyvää vuotta 2021. Philip K. Dickin Palkkionmetsästäjä (Jalava 1989) sijoittuu tuohon vuoteen. Ydinasein käyty maailmansota on tuhonnut maailman ja säteily uhkaa sodasta selvinneitä. Ridley Scottin Blade Runner on tehty kirjan perusteella.

Joskus on sanottu, että 1960-luvun jälkeen syntyneille ei ole koskaan luvattu lentäviä autoja. Tulevaisuuden visiot ovat olleet enemmän kauhua, katastrofeja ja ankaraa selviytymistä turvallisuuden ja aineellisen hyvinvoinnin sijaan. Luoton ja luottamuksen varaan ei tulevaisuutta rakenneta.

Vielä vuonna 1969 saatettiin kuvitella vuoteen 2021 ensimmäinen avaruuslänkkäri. Moon Zero Twossa Kuussa oli jo asutuskeskuksia, mutta niiden väliin jäävillä korpimailla villin lännen miesten sopi pitää maasta tuotuja perinteitä elossa.
Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset