keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Vessoista ja tasa-arvosta


Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla Lauri Malkavaara aloitti keskustelua feminismistä ja wc-istuimen kansista. Malkavaaran havaintojen mukaan feminismi on hakoteillä, koska viime sodissa rintamilla kuoli pääasiassa miehiä ja koska naiset vaativat meitä laskemaan wc-istuimen joka käynnin jälkeen.

Malkavaara ei ilmeisesti ole lainkaan seurannut aikaisempia keskusteluja kummankaan asian tiimoilta vaan lämmittelee ikivanhoja alkuasetelmia.

Naisia, kuten miehiä, on joka lähtöön. Osa naisista vaatii, että wc-istuin on aina ylhäällä. Näin he voivat varmistua siitä, että miehen pissiessä istuin on ollut ylhäällä. Osa miehistähän saattaa pissiä pönttöön istuimen ollessa ala-asennossa ja tällöin roiskeita saattaa päätyä naisen iholle. Miten ikävältä pienikin pisara tuntuu iholla!

Viime sodista eniten julkisuutta saaneita kirjoja viime vuosina ovat kirjoittaneet naiset. Kansan taistelu on nykyisin yhteistä myös kerronnan puolella. Aikaisemminhan vain miehet kertoivat.

Samaan aikaan on myös vessoissa tapahtunut. Yhä useammin wc-pöntöt sijoitetaan siten, että asiointi niillä seisaalta on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Kun pönttö on wc-tilan matalammassa päässä, on myös miehen asioitava joka kerta kuin naisen.

Tässä sijoittelussa ei ole sinänsä mitään miestä sortavaa. Kysymys on taloudellinen. Näin kalliit asuinneliöt saadaan tehokkaampaan ja hyödyllisempään käyttöön.

Kun todellisuus on tämä, Hesarin pääkirjoitussivulla on aivan turha laskea kuinka monta kertaa naisesta ja miehestä koostuva pariskunta nostaa tai laskee wc:n kantta. Malkavaaran mallit ovat menneestä maailmasta.

Hyödyllisempää olisi keskittyä kotitalouksien tasaisempaan tulonjakoon. Se poistaisi monta tasa-arvo-ongelmaa.2 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Jos tämä olisi Facebook, olisin laittanut peukun. Akan kutaleet jättävät aina sen istuinosan alas. Kuse siinä sitten.

Reijo Valta kirjoitti...

Peukku kommentille.

Ainakin jos iltapäivälehtiä on uskomista, niin vessa pitäisi vetää aina kansi kiinni. Jos kansi lasketaan kiinni vetämisen ajaksi niin menee Malkavaaran laskelmat uusiksi.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset