torstai 10. marraskuuta 2016
Oljenkorsi
Puhe Yhdysvaltain vaalituloksesta jatkuu ja jatkuu. Nettimediat saavat ilmeisesti hyvin lukijoita jatkamalla keskustelua. Esimerkiksi New York Postin juttu Hillary Clintonin teoreettisesta mahdollisuudesta tulla presidentiksi on kerännyt yli kymmenen kertaa enemmän lukijoita kuin oletetusti tulevan presidentin puolison Melania Trumpin alastonkuvat.
New York Postin väläyttelemä oljenkorsi on valitsijakokous. Eri osavaltioista tulevat valitsijamiehet kokoontuvat 19. joulukuuta äänestämään tulevasta presidentistä. Tällä tietoa Trumpin takana on 290 ja Clintonin 228 ääntä, 270 riittää enemmistöön. Tätähän uutiset ovat toistelleet.
Periaatteessa, hieman osavaltiosta riippuen, valitsijat voivat äänestää oman halunsa mukaan. Joidenkin osavaltioiden edustajat saattavat saada pienet sakot jos eivät äänestä oletetusti, mutta useimmille ei ole sanktiota väärin äänestämisestä. Järjestelmä on rakennettu poliittiselle luottamukselle. On ajateltu, että sen menettää, jos ei kunnioita osavaltionsa äänestäjien enemmistön tahtoa.
Viimeksi valitsija on äänestänyt toisin kuin olisi pitänyt vuonna 2004. Tuo toisen puolueen ehdokkaalle mennyt yksi ääni ei muuttanut lopputulosta ja yleisesti sitä on pidetty kömmähdyksenä. Yhdysvaltain presidentinvaalien historian aikana valitsijoista yli 99 prosenttia on äänestänyt oletetusti. Lopputulosta valitsijakokous ei ole muuttanut.
Toki se on mahdollista. Mutta historiallista taustaa vasten ajatellen erittäin epätodennäköistä. Yhdysvaltain perustajaisät eivät pitäneet suoraa vaalia maan kannalta hyvänä. Heidän ajatuksissaan sellaisessa joku populistinen öykkäri saattaisi nousta presidentiksi. Valitsijakokous saattaisi katkaista vääränlaisten ihmisten pääsyn maan johtoon.
Donald J. Trumpista tulee viides Yhdysvaltain presidentti, joka ei ole saanut enemmistöä kansan antamista äänistä. Aikaisemmat ovat George W. Bush, Benjamin Harrison, Rutherford B. Hayes ja John Quincy Adams.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
2 kommenttia:
Ei mitään uutta auringon alla.
Ainakin kuusi valitsijaa on ilmoittanut äänestävänsä Clintonia, vaikka osavaltio on mennyt Trumpille.
Six electors have vowed to cast ballots against their state’s popular vote to narrow Trump’s Electoral College win. Daily News.
Lähetä kommentti