torstai 17. marraskuuta 2016

Uutta Suomenlinnaan


Suomenlinnaan on suunnitteilla uusia asuntoja. Järjestetty arkkitehtuurikilpailu keräsi ennätysmäärän osallistujia, historiallisesti tärkeä Unescon maailmanperintökohde ei ole mikään tavallinen rakennuspaikka. Lisäintoa suunnitteluun antoi rantatontti pääkaupungissa. Ehdotuksia kisaan tuli 157.

Suomenlinnan hoitokunta on julkistanut havainnekuvia arkkitehtien ehdotuksista. Pääosa on hillittyjä ja harkittuja, hyvin aikaisempaa rakennuskantaa kunnioittavia. Ylläoleva ehdotus 19 vie kauas saaren historiaan ja tuo mieleen 1800-luvun raunioromantiikan.

Hyvin suunnitellusta rakennuksesta kuitenkin näkee rakennusajan. Siksi oma suosikkini suunnitelmista on havainnekuvien perusteella ehdotus 96.

* Suomenlinnan hoitokunta: Arkkitehtuurikilpailun ehdotukset


2 kommenttia:

Reijo Valta kirjoitti...

Kilpailu on ratkennut. Oma suosikkini oli viiden parhaan joukossa. Siitä raati sanoi:

Nimimerkki KIVI – PAPERI - SAKSET
Kokonaismassoittelu perustuu rantaa kohtisuoraan asettuviin parakkimaisiin rakennuksiin. Ratkaisu luo väljää ja ilmavaa tontin käyttöä. Osa rakennuksista sijoittuu liian rantaan aikaansaaden ahtaan rantamiljöön. Rakennukset merelle aukeavine päätyineen yksityistävät rakennuspaikan liiaksikin. Asunnot ovat taitavasti suunniteltuja ja kapean runkosyvyyden johdosta valoisia. Puikon kumpaankin päätyyn sijoittuvat terassit. Eteisestä ja olohuoneesta avautuu näkymä merelle. Rakennusten merenpuoleisiin päätyihin on yllättävästi sijoitettu makuuhuone. Päädyt avautuvat suurina lasiseininä merelle, mikä on ongelmallista Suomenlinnan rantasilhuetissa. Julkisivumateriaali, sinkitty pelti, on paikalla onnistunut ja kestävä valinta.
Kokonaisuuden luonnetta vaivaa tietty väliaikaisuus. Rakennukset on nostettu tolpilla ilmaan ja juurevaa liittymistä tontille ei ole. Palkintolautakunta arvioi yleisarvostelussaan, että pitkäaikaiset, pysyvyyttä tavoittelevat ratkaisut ovat luontevampia Suomenlinnaan. Parakkimainen ilme ei ollut sittenkään oikea ratkaisu rakennuspaikalle, jonka alta vanhat parakit puretaan.


Tietoihin pääsee varsinaisen tekstin lopussa olevista linkeistä.

Reijo Valta kirjoitti...

Ei kun täällä ovat tulokset

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset