keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Trumpland


Hyvin harvoin Suomessa on televisiossa esitetty elokuva, joka on saanut Yhdysvalloissa elokuvateatteriensi-illan kaksi viikkoa sitten. Poikkeuksellinen on elokuvakin, Michael Moore in TrumpLand. Filmin tarkoitus on poliittinen. Michael Moore toivoo, että ensi viikolla pidettävissä presidentin vaaleissa valituksi tulisi Hillary Clinton.

Dokumenttielokuvaksi luokiteltu filmi koostuu pääosin Mooren Ohion Wilmingtonissa pitämästä puheesta. Sitä kuuntelemaan oli erityisesti kutsuttu Trumpin kannattajia ja luultavimmin heitä oli kuulijoiden joukossa. Paikkakunta on Trumpin ja republikaanien erittäin vahvaa kannatusaluetta. Sattumoisin kaupunki sattuu kuulumaan Clintonin piirikuntaan, mutta nimestä huolimatta demokraatit ja Clinton eivät ole siellä suosittuja.

Ensimmäiseen puoleen tuntiin Moore ei saa yleisöä oikein lämpenemään. Alun vitsit meksikolaisten asettamisesta muurin taakse tai muslimien tarkkailusta eivät auttaneet asiaa. Puheen rakenne oli tarkasti suunniteltu ja ilman alun sivalluksia sen suostuttevuus olisi toiminut paremmin.

Moore ei ole äänestänyt aikaisemmin kumpaakaan Clintonia. 1990-luvulla hän kannatti kolmansien puolueiden ehdokkaita ja demokraattien esivaaleissa hän on ollut Barack Obaman ja Bernie Sandersin takana. Moore houkutteli yleisöä sanomaan jotakin positiivista Clintonista, ja vanhan ohjelmanpätkän avulla sai Donald Trumpinkin sanomaan.

Mainoskatkot hieman nakersivat Mooren rakentamaa kaarta. Huippukohdassa kuultiin 22-vuotiaan ehdokkaan pitämä puhe. Se voisi olla Sandersin pitämä. Jossakin monissa liemissä keitetyn poliitikon sisällä on tuo sama nuori nainen. Presidenttinä hän voisi päästää hänet taas irti.

Kiintoisa pikavauhtia toteutettu poliittinen pamfletti. Toivottavasti sen sanoma menisi perille.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset