Tänään Kalevassa kirjoitetaan lehtitalon taidekokoelmasta. Noin 800 teoksen kokoelma ei mahdu Kalevalle pian valmistuviin uusiin tiloihin ja suurelle osaa kokoelmaa etsitään uutta sijoituspaikkaa.
Sanomalehti on mielipidevaikuttaja. Taidekokoelmaa käsittelevä nettijuttu on saanut juuri sellaisia kommentteja kuin on toivottu. Kun kaupunki ei aio ottaa kokoelmaa hoitoonsa, niin Arvo Tasan mielestä se
On aika häpeällistä, että Oulun kaupungin päättäjät - ilmeisestikin kaupungin kulttuuritoimi tai vastaava - ei halua järjestää Kalevan taidekokoelmalle sijoituspaikkaa. ...
Nettijutussa ei lue, että Kaleva ei halua lahjoittaa edes osaa kokoelmasta kaupungille. Se tahtoisi deponoida 700 teosta. "Deponointi tarkoittaa, että työt siirtyvät toisen tahon hoitoon, mutta omistusoikeus säilyy entisellään", selventää paperilehti.
Taide- tai muutkaan museot Suomessa nykyisin ottavat hyvin harvoin hoitoon toisten teoksia. Niistä aiheutuu ainoastaan kuluja, eikä niitä omistusoikeuden vuoksi voi käyttää edes normaalin näyttelytoiminnan osana. Pahimmillaan takavuosina taidemuseoiden varastoihin tuotiin teoksia oman kodin putki- tai muun remontin ajaksi. Näinä niukkojen määrärahojen aikoina museoilla ei kerta kaikkiaan ole varaa tällaisiin ylimääräisiin menoihin.
Kalevan hallituksessa haaveillaan, että jokin "sairaala tai muu julkinen tila" ottaisi osan kokoelmasta seinilleen. En tiedä onko tässä ajateltu maakuntauudistusta tai uusia yksityisiä sairaaloita. Ainakin Oulun seudulla Oulun taidemuseo on hankkinut terveyskeskusten, kuntainliittojen sairaaloiden, päiväkotien jne julkisten tilojen teokset. Ne kuuluvat kaupungin kokoelmiin ja ovat sijoitettuina paikkoihin, joissa niistä on kuntalaisille iloa. Kaupungille lahjoitettuina teokset olisivat voineet päästä "sairaalaan tai muuhun julkiseen tilaan". Aivan ilmaista ei ole sekään. Nykyiset lakien ja säädösten mukaan kunnan yksiköt eivät saa tehdä ilmaisia palveluksia toisilleen. Niinpä terveyskeskuksen, kirjastot ja muut maksavat teoksia huoltavalle taidemuseolle pientä hoitomaksua.
Tosin sote-myllerrys sotkee tätä taiteen näkyville tuomista. Haluavatko maakuntien omistamat terveysyritykset ottaa seinilleen taidetta? Sopivatko teokset terveysyrittäjän brändiin ja/tai imagoon?
Tässä olisi oivan jatkojutun paikka. Mitä sote-uudistus aiheuttaa (sisätiloissa olevalle) julkiselle taiteelle? Täyttyvätkö taidemuseoiden varastot entistä enemmän esillä olevien teosten palatessa niiden haltuun?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti