tiistai 3. tammikuuta 2017

Kirjojen Suomi 101


Yleisradio tarjoaa Suomen itsenäisyyden jokaiselle vuodelle kirjan luettavaksi. Seppo Puttonen ja Nadja Nowak ovat valikoineet 101 kirjaa, joita on päivän mittaan ruodittu suuntaan ja toiseen. Tutut kirjailijat ovat listoilla, mutta Väinö Linnan Tuntematonta sotilasta lukuunottamatta useimmiten ei niin oletetuilla valinnoilla. Naisten ja miesten määrät valinnoissa ovat saaneet yleisen hyväksynnän.

Ensimmäinen, vuoden 1917 teos, on Konrad Lehtimäen tieteiskirja Ylös helvetistä. Tutustuin siihen pari vuotta sitten samalla kuin hänen nuoremmasta veljestään Verner Lehtimäestä tehtyyn sarjakuvaan.

Lehtimäki ja Ylös helvetistä sopivat hyvin itsenäisyyden alkuun. Tieteisromaani sopii uuden valtion ensimmäiseen vuoteen mainiosti, katseethan ovat tiukasti tulevassa eikä omaa valtiollista historiaa vielä ole.

Romaanissa on paljon kaikuja vielä meneillään olleesta ensimmäisestä maailmansodasta. Sotilasinsinööri Marcus oli mukana kehittämässä ylivoimaisen nopeaa lentokonetta ja äärimmäisen voimakasta pommia. Tuon ison pommin uhka sai maailmaan kirjailijan toivoman tilan.

Myöhemmät vuodet, kun tuollainen iso pommi oikeasti oli olemassa, osoittivat ettei maailma lopulta niin paljoa muuttunut. Mutta siitä ei kirjaa julkaistaessa 1917 vielä tiedetty.

Yle yhteistyökumppaneineen tosiaan tarjoaa kaikki kirjat vapaasti luettavaksi. Se vaatii hieman järjestelyjä, Ylen tunnuksen luomista (tai vaihtoehtoisesti oman kirjaston nettitunnuksia) ja lukuohjelman (ADE) lataamista. Adobe-tiliä ei ole pakko luoda, vaikka siihen ohjataankin.

Kirjat saa lainaksi omalle laitteelleen. Lukuaikaa on 28 päivää.* Yle: Kirjojen Suomi: 101 kirjaa


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset