keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Kultaisen kypärän metsästäjät


Carl Barks -- Don Rosa
Kultaisen kypärän metsästäjät ja muita klassikoita
Sanoma Media Finland 2016


Kun takavuosina Aku Ankassa alkoi ilmestyä Don Rosan jatkokertomuksia Carl Barksin tarinoihin, niin moni lukija esitti toiveen tarinoiden julkaisemisesta yhdessä. Tämä toive on toteutunut Ankkalegendat-kirjasarjassa. Teoksia sarjassa on ilmestynyt kolme, Kielletyn laakson tarinat, Kulmikkaiden munien metsästäjät ja Kultaisen kypärän metsästäjät. Tuorein näistä on viimeksi mainittu, joka ilmestyi viime vuoden lopulla. Teoksissa on uudet Don Rosan kirjoittamat taustoittavat esipuheet.

Don Rosan mukaan idea nimitarinan jatko-osaan tuli norjalaiselta kustantajalta. Norjalaiset lukijat olivat jo pidempään toivoneet jatkoa viikinkitarinalle, mutta sopiva tekijä oli puuttunut. Barksia suuresti arvostava Rosa tuntui sopivalta tehtävään, ja niin uusi sarjakuva syntyi vaikka alkuperäisessä ei juurikaan ollut tarttumapintaa jatko-osalle. Rosan tarina Kolumbuksen kadonneet kartat on jatkoa myös hänen omille kertomuksille Sudenpentujen käsikirjan alkuperästä.

Selkeämmin jatkotarina idea toimii pareissa Roope-setä kääpiöintiaanien maassa - Windingojen mailla ja Vanhan linnan salaisuus - Kirje kotoa. Sen sijaan Harvinaisia rahoja - Ahneen palkka ja Aku Ankan atomipommi - Avaruuden valloittajat pareissa yhteys on enemmän ideassa kuin tarinan jatkamisessa. Avaruuden valloittajia Rosa itse ei pidä lainkaan jatkotarinana, se on mukana "ihan vain sivuja täyttääksemme". Lukijoille bonuksena Aku Akan atomipommi on julkaistu totutusta poiketen alkuperäisessä asussaan, sellaisena kuin se muropakettien mukana jaetussa ilmaislehdessä oli.

Tämä kolmas kokooma on viimeinen. Aineksia neljänteen ei taida enää olla eikä tulla. Eläkkeelle jäänyt Rosa nykyisin kiertää sarjakuvafestivaaleja ja on avannut kotinsa faneille, tosin vain valokuvaajan välityksellä. Kultaisen kypärän esipuheessa hän viittaa myös poliittisiin muutoksiin kotimaassaan:

"jos ensi vuonna [2017] saat uuden naapurin, joka näyttää minulta, olen nähtävästi sittenkin valinnut Suomen Meksikon sijasta pakopaikakseni käsistä riistäytyneeltä hulluudelta."


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset