keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Tolkun ihmiset jumalanpalveluksessa


Iisalmelainen kirjailija Jyri Paretskoi on saanut paljon julkisuutta sen jälkeen kun tasavallan presidentti Niinistö siteerasi häntä. Nyttemmin "tolkun ihminen" on saanut palstatilaa kolumneilleen paljon Iisalmen Sanomia laajemmasti.

Eilisen Kalevassa Paretskoi kertoi, mitä tolkun ihmisten pitäisi ajatella kirkossa luettavista Maahanmuuttoviraston päätöksistä. Ne ovat "politiikkaa" joka ei kuulu jumalanpalvelukseen. Paretskoi toivoi, että seurakunnat peruisivat lukemisen ja myöntäisivät tehneensä väärin.

Paretskoin näkemyksen mukaan meidän "pitäisi olla ylpeitä laeistamme, järjestelmästämme ja virkailijoistamme". Niin pitäisi. Sipilän perusporvarihallituksen aikana tosin on perustuslaki monta kertaa koettu esteeksi päätöksille. Hallitus on saanut myös läpi lakeja, jotka eivät ole perustuslain hengen mukaisia.

Jos meillä on hyvät lait ja niitä noudattavat viranhaltijat, niin niiden läpivalaiseminen julkisuudessa, vaikkapa jumalanpalveluksessa, on kunniaksi laeille ja viranhaltijoille. Jokaisen virkavastuulla tehdyn päätöksen pitäisi kestää kovakin päivänvalo.

Jos jossakin tapahtuu virheitä, niitä ei pidä piilotella. Niistä pitää ottaa oppia ja korjata virheet. Vaikka kirkon avulla.

Raamatussa sanotaan: "Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle." Paretskoistakin on oikein, että jumalanpalveluksissa muistetaan vähäosaisia ja heikkoja.

Mikä siis on tolkun ongelma?


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset