sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Sen nimi on Coco


jatkoa eiliseen

Kapteeni Archibald Haddockin ja oopperadiiva Bianca Castafioren suhde huipentuu Castafioren koruissa. Paris Flashin toimittajat vainuavat, että Castafioren ja Haddockin välillä on jotakin, epäilyille antaa vahvistuksen puolikuuro professori Theophilus Tuhatkauno.

Samaan ikäluokkaan Castafioren kanssa kuuluva on lääpällään Castafioreen, ja rakkautensa merkiksi hän on jalostanut uuden, valkean ruusulajikkeen jonka hän nimesi ihastuksen kohteen mukaan.

Castafiore ei ole avioliittouutisista moksiskaan. "Mutta eihän sillä ole merkitystä! Lehdet ovat naittaneet minut onnellisesti jo Gopalin maharadzan, Halmazutin paronin, Syldavian hovin protokollapäällikön, eversti Sponzin, markiisi di Gorgonzolan ja - en enää muistakaan kenen - kanssa..."

Jo naimisissa olleen eversti Sponzin maininta luettelossa viittaisi siihen, että vieraili diivan pukuhuoneessa oopperaesityksen jälkeen aloittasi avioliittohuhut. Kapteeni oli tällaisen erotisoidun vierailun tehnyt, joten kihlaushuhu oli ollut siitä lähtien väistämätön.

Tullessaan Moulinsartiin Bianca Castafiore toi "kapteeni Koddackille" pikku tuliaiseksi papukaijan. "Sen nimi on Coco", tutustuttaa lahjoittaja linnun ja "Mastockin" toisiinsa.

Papukaija nimi toimii yhtenä avaimena suhteen laadun ymmärtämiseen. Guy de Maupassant (1850-1893) on kirjoittanut novellin Coco. Se on julkaistu muun muassa de Maupassantin maaseutua kuvaavassa kokoelmassa, joka inhorealistisesti kuvaa idyllisoidun pastoraalimaiseman takana tapahtuvaa.

Maupassantin novellissa Coco on täysinpalvellut hevonen, jonka isäntä on päättänyt antaa elää luonnolliseen kuolemaan saakka. Coco oli hänelle rakas, uskollisesti palvellut ja siksi tämä suosionosoitus. Eläkkeellä olevan hevosen hoito oli määrätty renkipojalle, joka inhosi tehtäväänsä.

Koko novellin maalaiskylä tuntui olevan yhtä väärinkäsitystä. Kylän suurinta ja rikkainta taloa kutsuttiin vuokrakasarmiksi, ja sen isännän halua pitää yllä vanhaa ja hyödytöntä konia ei ymmärretty. Renkipoika joutui ymmärtämättömyyden välikappaleeksi, pilkan kohteeksi.

Renkipoika kidutti Cocon hengiltä. Että sellaiset lokoisat vanhuudenpäivät.

Cocon purtua Haddockia sormeen, tämä avoimesti ilmaisi vastenmielisyytensä pikku tuliaista kohtaan.

"No, no, kapteeni Kasack, älkäähän nyt noin!", nuhteli Castafiore äidillisesti.

jatkuu ensi lauantaina


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset