maanantai 14. marraskuuta 2011

Isän puolesta

Isänpäivän lukemistoksi sattui Sampo Holkerin Orkideakeikka (Daada 2010), joka sisällöltään osoittautui kuin eilisen juhlinnalle tehdyksi. Tarinassa kolme veljestä tekee kunniaa isälleen.

Tarina sijoittuu juhannusaatoksi 1952. Lahden keskusta on lähes tyhjä, ainoastaan yksi poliisi valvoo koko kaupunkia. Voro seuraa poliisin kierrosta Kansallis-Osake-Pankin kivilinnan nurkan takaa. Sodassa toisen kätensä menettänyt veli on laatinut tarkan suunnitelman. Kun poliisi lähtee kiertämään korttelia, niin on minuutti aikaa tehdä ryöstö.

Varkauden kohde ei kuitenkaan ole pankki, vaan samassa kiinteistössä oleva kukkakauppa. Tarkoituksena on varastaa liikkeen takahuoneessa lukitussa lasikaapissa säilytettävä orkidea.

Veljekset ovat huolissaan isästään. Hänen muistinsa on alkanut heiketä, eikä hän aina edes muista edesmennyttä vaimoaan, poikien äitiä.

Pojat ovat suunnitelleet keikan isäänsä ajatellen. Vielä aatonaattona kaksi veljeksistä arkailee, onhan kyse rikoksesta. "Teimme sodassakin paljon moraalisesti arveluttavia tekoja..." muistuttaa suunnittelija sisaruksiaan.

Varkaus ei suju minuutissa, ja poliisi aloittaa takaa-ajon. Pakoauto kurvaa tyhmästi Radiomäelle, umpikujaan. Poliisi ei saa apujoukkoja, ja hänelle jää mustapekka käteen. Poikien suunnitelma onnistuu.


Sampo Holkeri rakentaa kuuteentoista sivuun ison, herkän tarinan. Isää muistavat pojat eivät ole ehkä järjen jättiläisiä, tai sitten sodan jälkeinen arkitodellisuus on luonut absurdeihin ratkaisuihin johtavan ajatusmallin.

Isää kuitenkin ajatellaan.


* Daada: Orkideakeikka.
* Sampo Holkerin Kolhuja-blogi.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset