Marc-Antoine Mathieu
Jumala itse
Suom. Ville Keynäs
Like 2011
126 s.
Pitkän tauon jälkeen on ilmestynyt suomeksi uutta ranskalaiselta Marc-Antoine Mathieulta (s. 1959). 1990-luvun alkupuolella Like julkaisi neljä Mathieun sarjakuvailmaisun rajoja koettelevaa albumia Alkuperä (Like 1991), Ne... (Like 1992), Prosessi (Like 1993) ja Lopun alku, alun loppu (Like 1995). Uutuus Jumala itse on ulkoisesti perinteisempää sarjakuvaa, mutta sisällöllisesti jatkaa Mathieulle tuttua fantastista ja surrealistista ontologisten paradoksien äärellä oloa. Mitä tapahtuisikaan, jos Jumala tulisi keskuuteemme?
Mathieu leikittelee teoksen alussa kerronnan kehillä. On meneillään väestönlaskenta ja yksi ihan tavallisen oloinen tyyppi laskentajonossa väittää olevansa Jumala. Mitään aikaisempaa dokumenttia ei miehestä löydy, ja hänen päätetään ottaa talteen. Taustalta kuuluu huuto "Poikki!"
Tietysti Jumalan toinen tuleminen on niin suuri tapaus, että siitä tehdään elokuva. Ja sen elokuvan tekemisestä dokumentti, making of. Mathieu osaa lukijan höpläyttäyttämisen. Sarjakuva-albumissa on kuitenkin kyse Jumalan lihallistumisesta maan päälle.
Kaikkitietävä helposti osoittaa tietonsa luonnontieteilijöille. Tarkastamiseen menee ihmisiltä joltisestikin aikaa, mutta varmuus Jumalan olemassaolosta saadaan. Kulttuuriteollisuus keskittyi Jumalaan täysin, muiden aiheiden tuotteistamista ei enää harjoitettu.
Tällä välin Jumala on nyky-yhteiskunnan peruslogiikkaa noudattaen haastettu oikeuteen. Kaiken luojana hän tietysti on vastuussa kaikesta maailmassa tapahtuvasta, ja siten myös korvausvelvollinen epäoikeudenmukaisuuksista ja kaikesta muustakin.
Lakimiesarmeijat käyvät läpi filosofian historiasta tuttuja todisteluja. Mathieu on suorimmat viittaukset (muun muassa Descartesiin, Voltaireen, Einsteiniin ja Jungiin) listannut teoksen loppuun. Uudempiakin pohdintoja on otettu mukaan. Epäiltiin, että Jumala oli palannut periäkseen tekijänoikeuskorvauksensa.
Jumala itse on mustavalkoinen sarjakuva, joka käyttää paljon harmaan eri sävyjä. Jumalan olemassaolo on ihmiskunnan historiassa paljon pohdittu aihe, yhdistelemällä ja hämmästyttämällä lukijaa Mathieu saa kaluttuihin luihin uutta lihaa ympärille.
2 kommenttia:
Kyllä Aqfaq-sarjassa tuli neljä albumia, unohdit komannen osan, Prosessin.
Totta. Korjaan.
Lähetä kommentti