sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Iloitsevat sotaveteraanit


Tänään 1841 kuoli David Wilkie (s. 1785), skotlantilainen taiteilija. Hänet muistetaan parhaiten Napoleonin sotien päättymistä kuvaavasta Chelsea Pensioners Reading the Gazette of the Battle of Waterloo (1822) teoksesta. Vapaasto suomennettuna sen nimi olisi 'Sotainvalidit lukevat sanomalehdestä Waterloon taistelusta'.

Kuvasta tuli nopeasti hyvin suosittu. Sen ymmärtää, onhan teoksessa huomioitu sodan uhrit ja voiton hinta. Napoleonin Waterloossa lyönyt Wellington hankki taulun itselleen. Tavalliset alamaiset saivat ihastella ja koristaa seiniään painokuvilla, mustavalkeilla tai väritetyillä kaiverruksilla.
3 kommenttia:

Kari Hintsala kirjoitti...

Napoleonin Waterloossa lyönyt Wellington hankki taulun itselleen.

Wellingtonin herttualle voitto oli hänen elämänsä suurin saavutus, jota kelpasi muistella koko loppuelämä (hän kuoli vasta 1852). Herttuan palatsi Lontoossa, Apsley House, sisustettiin muistuttamaan siitä, ja joka vuosi taistelun vuosipäivänä pidettiin kalaasit. Palatsi on nykyään osittain yleisölle auki oleva museo, osittain Wellesleyn suvun asunto yhä edelleen. Wellingtonin 8. herttua, Arthur Valerian Wellesley, täyttää ensi vuonna 100 vuotta.

Reijo Valta kirjoitti...

Arvelinkin, että Wellingtonin muistoa vaalittaisi omassa museossaan, mutta en tähän yhteyteen selvittänyt.

Sopii voittoa Napoleonista hieman hehkuttaakin :)

Reijo Valta kirjoitti...

Jaahas, Wellingtonin museon taideluettelossa tarkennetaan, että taulu oli Wellingtonin tilaama. Vuonna 1816 oli tilaus tehty, ja tämä työ oli kallein hankinta.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset