keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Spede pysähtyi täällä matkalla Mesopotamiaan


Teiden perusparannukset ja muutokset jättävät usein huoltoasemia tarpeettomiksi. Aikaisemmin suositutkin paikat menettävät asiakkaansa ja puretaan. Niin on käynyt esimerkiksi Kemin Metsä Shellille. Jäljellä on enää asfaltoitu aukio, jota luonto pala palalta valtaa takaisin.

Kemin taidemuseossa on paikkasidonnaisen taiteen näyttely Kaupungin muisti (21.9.2014 saakka). Yksi esillä olevista teoksista on Tuomo Kangasmaan kuusiminuuttinen video Metsä Shell. Joskus 1970-luvulla Pertti "Spede" Pasanen oli pysähtynyt silloin vilkkaalle asemalle punaisella Ford Mustangillaan. Hän oli matkalla Mesopotamiaan, kesämökilleen Pallastunturin maisemiin. Kangasmaa rakentaa tästä pysähdyksestä, tyhjästä tontista ja Mesopotamiaan matkustamisesta elämää suuremman kaupunkitarinan. Ranskankielinen kertojaääni (Christelle Mas) vahvistaa tunnelmaa.


Spedestä ja hänen autostaan on minullakin omakohtainen kokemus. Ei tosin huoltoasemalta.

Spede Pasasella oli kesämökki myös Kuopion Sorsasalossa. Kerran eräänä loppukesäisenä perjantaina olimme matkalla maalle viikonlopun viettoon. Kallansilloilla oli ruuhkaista ja liikenne kulki hitaasti. Takapenkiltä katsoin, kuinka Sorsasalon rantatietä tuli punainen Ford Mustang ja pyrki päätielle rautatien yli.

Puomiton tasoristeys oli vaatimattomasti tehty. Ford Mustang ajoi kiskoille ja juuttui siihen. Spede oli tuohtunut. Kyydissä ollut Vesa-Matti Loiri nauraen loikkasi pois kyydistä ja auttoi takapenkillä olleet kaksi missiä myös pois autosta. Se keventyi ja pääsi kiskojen yli. Spede oli edelleen hyvin kiihtynyt ja tuohtunut kun kyyditettävät nousivat takaisin autoon. Loiri vain nauroi.

Viime vuodet Kallan siltoja on uusittu. Maisema on paikalla muuttunut monin tavoin suurien maansiirtotöiden myötä. Mustangin juuttumista kiskoille ei enää voi merkitä maastoon.


2 kommenttia:

Valto Ensio kirjoitti...

Eikös Juha Watt Vainiokin tehnyt laulun Dingosta huoltoasemalla?

Reijo Valta kirjoitti...

Kyllähän teki. Mies joka tapasi Dingon.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset