tiistai 23. syyskuuta 2014

Iisalmi ennen ja nytToissaviikonloppuna vietettiin rakennusperintöpäiviä Euroopan laajuisella kulttuuriympäristöteemalla "näkymätön kaupunki". Tapahtumia oli ympäri Suomen. Iisalmessa kaupungille oli tehty kulttuuripolku, jonka kohdekyltit olivat edelleen paikoillaan.

Torin nurkalla oli kolme kohdetta, kolme valokuvaa eri aikakausilta ja niitä saattoi samalta seisomalta verrata nykymaisemaan. Kohteita oli kaikkiaan kuusitoista eri puolilla keskustaa. Koleassa tuulessa muut paikat jäivät kiertämättä. Tosin muut kohteet eivät ulkopaikkakuntalaiselle olisi muistoja herättäneet, kokemukset Iisalmesta keskittyvät lähinnä torille ja ylimmän kuvan jo lakkautettuun Putkolan tavarataloon.

1970-luvun Iisalmesta ovat parhaiten mieleen jääneet markkinamatkat. Niillä useampaan otteeseen muisteltiin erästä kylänmiestä, joka oli viihtynyt toritapahtumassa niin hyvin, että päätti jäädä toiseksikin päiväksi markkinahumuun. Isäntä oli luonteelta nuuka. Hän muisti kuulleensa kylän viinaanmeneviltä heidän päätyneen poliisin pahnoille liikaa otettuaan.

Josko hänkin saisi putkasta ilmaisen yösijan? Olihan niitä veroja tullut maksetuksi useammankin valtion maksaman yösijan verran. Kuuden aikoihin torin hiljennyttyä mies alkoi näytellä vahvasti humaltunutta. Tällaista tilaa aidoilla aineilla hän saattanut ajatellakaan hankkivansa.

Eipä aikaakaan, kun poliisit korjasivat isännän talteen. Hän asettautui hyvin mielin virkavallan tarjoamalle sijalle. Kuten määräykset käskivät, poliisit seurasivat putkaan otettujen tilaa. Eipä aikaakaan kun humalainen vaikutti jo selvältä. Muutamien tuntien kuluttua mies päästettiin putkasta pois.

Viimeinen linja-auto kotikylälle oli jo lähtenyt. Markkinamatka päättyi miehen suurena tuhlauksena pitämään taksimatkaan.

* Iisalmen näkymätön kaupunki -kulttuuripolku


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset