perjantai 26. syyskuuta 2014

Tea ja karvasorakas

Nuori karvasorakas (Wikimedia commons)

Miksi tämmöinen on olemassa!? Isolla äänellä näin kysyy Tea Tee tuoreessa Mad Tea Party II (Daada 2014) sarjakuvassaan. Kokoelma on jatkoa viime vuonna ilmestyneelle Mad Tea Partylle, jossa tekijä havainnoi ja ihmettelee maailmaa. Yksi Tean ihmemaan ihmetys on hydnellum peckii, kotoisasti karvasorakas.

Tea ei tarvitse sieniä suurentuakseen tai pienentyäkseen. Hänelle riittää ihan tavallinen arki. Sivun mittaisissa kommentaareissa hän asettaa itsensä alttiiksi kanssaihmisten huvitukseksi. Takakannessa tosin tarkennetaan, että jutut vain "hipovat totuutta". Sillä ei ole väliä. Pääasia on se, että tarinat on kerrottu hyvin.

Miksi tämmöinen on olemassa!? Tea tunnustaa, että hänellä on pelkoja ja inhoa sieniä kohtaan. Joskus hän ei ole edes uskaltanut koskea sieniin. Myrkkysienillä pelottelu on monelta vienyt halun ruokasieniin.

Ja sitten paljastuu, että on olemassa sellainenkin sieni kuin karvasorakas. Se on Suomessakin yleinen tunturiseutuja lukuunottamatta. Karvasorakkaan nuori itiöemä on yllä olevan kuvan kaltainen. Ikäänkuin vanukas, jonka pinnalla on puolukoita. Vanhemmiten siitä tulee enemmän lajikumppaniensa näköinen (kuva alla), mutta syötäväksi siitä ei karvauden vuoksi ole missään kehitysvaiheessa. Sienikirja antaa luokituksen O, ruokasienenä merkityksetön.

Miksi tämmöinen on olemassa!? Selittäkää, vaatii Tea. Luoja tietää, jos hänkään. Sen sijaan voidaan todeta, että Mad Tea Party II ei jätä karvasta makua suuhun, eikä se sarjakuvateoksena ole merkityksetön.

Karvasorakkaita (Wikimedia commons)


* Mad Tea Party -blogi
* Mad Tea Party II. Daada.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset