lauantai 27. syyskuuta 2014

Fort Ross - Venäläiset Amerikassa

Fort Ross, maalaus vuodelta 1841.

Krimin tapahtumien jälkeen länsimaissa on tarkkaan seurattu Venäjän mediaa. Kirjoittelusta on pyritty löytämään vinkkejä siitä millaisia valloitussuunnitelmia maalla mahdollisesti jatkossa on. Viikolla esille nousi venäläinen siirtokunta Fort Ross Yhdysvaltain Kaliforniassa, hieman nykyisen San Franciscon pohjoispuolella.

1800-luvun alkupuolella Yhdysvallat ei ollut vielä levittäytynyt Pohjois-Amerikan Tyynenmeren rannikolle saakka. Eteläinen osa oli osa Meksikoa, myyttinen Zorron Los Angeles oli espanjalainen kaupunki. Vuonna 1812 Venäläis-amerikkalaisen kauppakomppanian perustama Fort Ross oli Venäjän eteläisin siirtokunta. Rannikko oli siis käytännössä jo jaettu Meksikon ja Venäjän kesken. 1800-luvun puolivälin kultaryntäys kuitenkin muutti maat osaksi Yhdysvaltoja.

Venäläinen toimittaja Leonid Parfenov jo vuonna 2004 Fort Rossia käsittelevässä kirjassaan väitti, että Fort Ross kuuluisi edelleen Venäjän kansalle. Hän väitti etteivät venäläiset koskaan ole saaneet maksua alueesta, ja siksi vuonna 1841 tehty kauppasopimus kauppakomppanian ja yhdysvaltalaisen liikkeenharjoittaja Sutterin välillä ei olisi koskaan astunut voimaan. Alue siis kuuluisi nyt edelleen Venäjän kansalle.

Fort Ross on suojelualue. Venäläistä perintöä Kaliforniassa on vaalittu ja moni 1800-luvun alkupuolen rakennus on säilynyt nykyaikaan saakka. Nettisivujen perusteella paikka vaikuttaisi elävältä muistomerkiltä venäläisajalle. Amerikkalaiset lähteet eivät tue väitettä, että alue olisi Sutterilta jäänyt kokonaan maksamatta. Vuonna 1849 sovitusta 30 000 dollarista Sutter olisi 19 788 suorittanut.

Alueen alkuperäisväestölle eurooppalaisten tuleminen oli tuhoisa samaan tapaan kuin espanjalaisten tunkeutuminen Etelä-Amerikkaan. 1830-luvulla isorokkoepidemia harvensi väestöä paljon. Venäläiset eivät kuitenkaan jääneet seuraamaan taudin leviämistä sivusta. Alkuperäisväestöä pyrittiin suojaamaan rokotuskampanjalla. Inhimillisempi kuva venäläisistä on omaksuttu kuin espanjalaisista.

Vaikka venäläisiltä jäikin osa kauppasummasta 1840-luvulla saamatta, tuskin osaakaan Pohjois-Amerikan rannikosta palautetaan. Eiköhän asiasta ole Alaskan kaupan yhteydessä sovittu, tai myöhemmissä valtioiden välisissä sopimuksissa. Tuskin tästä oikeusjuttua aikaiseksi saadaan.


* Fort Ross

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset