tiistai 6. helmikuuta 2018

Juustohöylä


Tuoreimmassa Tekniikan historia -lehdessä on pieni juttu juustohöylistä. Keittiötyökaluhan on yksi pohjoismaisen juustonsyönnin kulmakivi, ja edamin ja emmentalin nauttiminen ilman höylää tuntuisi mahdottomalta.

Juustohöylän keksi norjalainen Thor Bjørklund vuonna 1925. Mallina Bjørklundilla oli puuhöylä, josta hän karsi uuteen käyttöön tarpeettomat osat. Uutuus patentoitiin helmikuussa ja uusi firma Thor Bjørklund & Sønner alkoi valmistaa niitä. Yritys toimii edelleen ja on vuosien varrella tehnyt yli 50 miljoonaa juustohöylää.

Moniin tekniikan alan keksintöihin liitetään tarina sen saamasta vastarinnasta. Sellainen voidaan liittää myös juustohöylään. Meijerit vastustivat uutuutta, koska ne pelkäsivät ihmisten juustonsyönnin vähenevän ohuiden siivujen myötä. Toisin kuitenkin kävi. Suomessa juustohöylien valmistuksen aloitti 1939 Hackman.

Sittemmin ainakin ruotsalainen meijeriteollisuus on ottanut juustohöylän omaksi tunnuksekseen. Ruotsin Ånäsetissä on kulkijoiden hämmästyttäjänä maailman suurin juustohöylä.
Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset