lauantai 24. helmikuuta 2018

Virolaisten elämää


Kauksi Ülle
Maaemon lapset
suom. Hannu Oittinen
Palladium 2018


Tänään vietetään Viron itsenäisyyspäivää. Eilen illalla 1918 Viron maapäivien pelastuskomitea luki Viron tasavallan perustamisjulistuksen. Tänään 1918 se painettiin Tallinnassa ja julkaistiin virallisesti. Tänään 1989 vuosikymmenien tauon jälkeen itsenäisyyspäivää muistettiin vetämällä Tallinan Toompeanmäellä tankoon sinimustavalkoinen lippu Neuvosto-Viron lipun sijaan. Tästä lipunnostamisesta kirjoitti Kauksi Ülle runon, ja se on mukana tuoreessa Hannu Oittisen suomentamassa kokoelmassa Maaemon lapset.

Ülle on kirjoittanut ja julkaissut runoja 1980-luvulta saakka. Maaemon lapsiin on koottu runoja vuosilta 1987-2012, kaikkiaan yhdeksästä eri kokoelmasta. Osa Oittisen suomennoksista on aikaisemmin julkaistu lehdissä ja antologioissa. Nyt julkaistu on toinen Üllen suomennoskokoelma.

Tämä runokokoelma sopii hyvin käsiteltäväksi Viron itsenäisyyspäivänä. Ülle kirjoittaa monista virolaisten elämää 1900-luvulla leimanneista asioista, neuvostoajasta, Siperian pelosta, uudesta itsenäistymisestä ja Estonian onnettomuudesta. Hyvin usein Üllen näkökulma virolaisten vaiheisiin lähtee tavallisten ihmisten pohdinnoista. Ne laajenevat kuin itsestään laajoihin mittasuhteisiin. Näin käy esimerkiksi silloin, kun pariskunta pohtii lastenhankintaa.

Näytteeksi tänään sopii 7.3.1989 kirjoitettu runo:



Isä isä
mikä lippu
tuonne
tähtitorniin
on vedetty?

Kysyi
pienenä
vanhempi
tyttäreni

sinimustavalkoinen
mies vastasi

sitten kun roistot
tulee taas
niin tehkää
niin kuin Peppi
heittäkää pihalle
ensin roistot
ja sitten
poliisit


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset