Tänään vietetään Runebergin päivää. Aamulla radiossa historioitsija Henrik Meinander arvioi Runebergin perintöä molempien kansalliskielien puhujien kannalta. Ruotsinkielisille Runeberg oli kaksikielisen maan luojia. Runeberg oli tärkeä myös aitosuomalaisuudelle. Esimerkiksi Saarijärven Paavolla hän loi ihannekuvia suomenkielisistä suomalaisista.
Tämä mökki, jossa kirjoitan, on myös Saarijärven Paavo. Vuonna 1939 Maatalousministeriö järjesti arkkitehtuurikilpailun, jossa etsittiin suomalaisille sopivia asuintalomalleja. Arkkitehti Jouko Ylihannu antoi omalle ehdotukselleen nimeksi "Saarijärven Paavo". Tuvan, kamarin ja eteisen sisältävä 42 neliöinen ehdotus voitti kilpailun.
Ensi kesänä rakennus saa keltamullan pinnoitteekseen. |
Vanhoja piirustuksia selatessani ja valitessani en vielä tiennyt voitosta. Sitä ei ollut ehdotukseen merkitty. Asia selvisi vasta myöhemmin etsiessäni tietoja arkkitehdistä.
Runebergillä on siis yhteys myös suomalaisen maaseudun vähäisemmän väen, pientilallisten asuinoloihin. Juuri näillä piirustuksilla ei liene kovin monta taloa Suomeen noussut, koska maailmanpoliittinen tilanne muuttui pian kilpailun jälkeen. 1940-luvulla tehtiin useammat uudet mallitalopiirustukset jälleenrakennuskautta varten.
Varsin toimiva ja mukava on Saarijärven Paavo majailla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti