maanantai 20. elokuuta 2007

Aika entinen ei koskaan palaaHarmittaa. Kvaak.fi:n arvosteluissa kerrottiin, että ilmestyvä Avaruusagentti Valerianin ja Laurelinen albumi Kivien järjestys ei olekaan 1960-luvulla alkaneen saagan päätösosa. Eikä vielä seuraavakaan. Edellinen albumi, Suuren tyhjyyden reunalla, aloitti trilogian, jonka jälkeen ilmestyvä albumi saattaa avaruudessa ja ajassa tapahtuneen seikkailun päätökseensä.

Jean-Claude Mézières ja Pierre Christin hahmottelivat 1960-luvun lopulla vuoteen 1986 ydintuhon, jonka raunioista maa insinööritaitoineen nousi linnunradan johtoon. Kun tuo vuosi alkoi lähestyä, avaruusagentit palasivatkin ajassa estämään tuhon sillä seurauksella, että tulevaisuuden maa katosi.

Hetken hapuilun jälkeen ex-agentit saivat vinkin, että maa olisikin jossain Suuressa tyhjyydessä.

Aika on hyvin outo ilmiö. "Aika ei kulje kuin juna halki Pohjanmaan lakeuksien", kerrottiin taannoin historian metodologian luennoilla. Yleltä tuli hiljakkoin neliosainen Michio Kakun juontama tiededokumentti, joka kertoi ajan käyttäytyvän perin, perin kummallisesti pienten hiukkasten maailmoissa. Vaikuttaisi siltä, että ajalla on alku, muttei loppua.

Luonnontieteiden 'lakien' ja ihmistieteiden 'teorioiden' välillä käytiin 1900-luvulla kamppailua. Millä keinoin pystyttäisiin ihmiskunnan kehitystä edistämään parhaiten? Luonnontieteet vetosivat menetelmiensä tarkastettavuuteen ja toistettavuuteen, tulostensa universaaliin pätevyyteen.

Pientä kiilaa luonnontieteilijöiden mahtipontisuuteen yritti iskeä filosofi J. E. Salomaa: fyysikkokaan ei voi palata ajassa toistamaan koettaan. Olen ymmärtänyt, että hiukkaskiihdyttimien äärellä olisi silloin tällöin halua sellaiseenkin ollut. Ajan (tai minkätahansa muun) olemusta voimme tarkastella ainoastaan nykyhetkessä.

Valerian ja Laureline seikkailevat omassa nykyhetkessään. Sekä historia että tulevaisuus ovat heidän ympärillään muuttuneet. He ovat tavanneet Isän, Pojan ja Pyhän hengen. Myöskin Luciferin puuhiin on puututtu. Kurittomia kakaroita on ojennettu, riidelty ja sovittu.

Aika on suhteellista, ja se riippuu tarkastelijasta. Odottavan aika on pitkä. Toivottavasti Valerianin ja Laurelinen saagalla on loppu.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset