maanantai 27. elokuuta 2007

TyöRuumis kaipaa työtä. Siis sellaista 'oikeata', ruumiillista, ei tällaista koneen ääressä. Kesällä tehtiin Maaningalle Iisalmentien ja Viitamäentien risteykseen niin sanottua lappu- eli lapeaitaa (josta kuva yllä). Tarkoituksena on hoitaa metsähakaa perinnebiotooppina, vaalia vanhojen maatalousympäristöjen kasvi- ja eläinlajistoa hoitamalla aluetta vanhaan tapaan.

Kun reilu kymmenen vuotta sitten Suomi liittyi Eu:hun, rahaa tällaisiin tarkoituksiin oli tarjolla paljon. Kukaan ei vain osannut niitä hakea, eikä oikein kukaan neuvoakaan potentiaalisia hakijoita. Nyttemmin on tehty kartoituksia ja innostettu tärkeimpien alueiden maanviljelijäomistajia perinteisten hoitotapojen käyttämiseen. Vuoden alusta tukea hoitamiseen ovat voineet saada myös muut, yhdistysten kautta.

Kuvan hakamaa ei (vielä) ole niitä edustavimpia. Ei ole lehmät sillä kulkeneet 40 vuoteen. Mutta tilanne on muuttumassa, viiden vuoden kuluttua näkymä on (toivottavasti) toinen.

Kaupungissa on turha tuollaisista työmaista haaveilla. Onneksi kuitenkin voi jokivarsia ja -suistoa jalan katseellaan kartoittaa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset