tiistai 28. elokuuta 2007
Tintti Neuvostojen maassa
Eilen Yle Radio 1:n Keskipäivän peilissä käsiteltiin Ruotsin Tintti Afrikassa -kohua. Asia on oikeuskanslerin käsittelyssä. Jutun lopuksi todettiin, että meillä suomalaisillakin on oma Tintti-menneisyytemme: kommunisminvastainen Tintti Neuvostojen maassa uskallettiin julkaista vasta vuonna 1986 sisältöä selittävin jälkisanoin.
Tämä ei ole ihan totta.
Asia mainittiin Kai Ekholmin Kielletyt kirjat -verkkojulkaisussa (1997) ja itsekin olen tainnut siitä kirjoittaa. Que nocent, docent.
Suomalaisilla kustantajilla ei tosiasiassa ollut ennen 1980-lukua mahdollisuuttakaan julkaista Tintin Neuvostoliiton seikkailua. Hergé (1907-1983) itse ei halunnut ottaa teoksesta uusintapainoksia. Vuoden 1930 julkaisun (joka loppuunmyytiin 1934) jälkeen teoksesta otettiin seuraava painos vasta vuonna 1969, sekin oli rajoitettu ja numeroitu 500 kappaleen painos lähinnä Hergén omaan käyttöön.
Tuollainen pieni painos vain lisäsi kiinnostusta albumia kohtaan. Lukuisten piraattipainosten vuoksi Hergén Studioilla keksittiin ratkaisuksi Archives Hergé -sarja, jossa julkaistiin mustavalkoiset Totorin ja Tintin seikkailut vuodesta 1973 lähtien. Sittemmin ovat tulleet myös faksimile -sarjat sekä värillisistä että mustavalkoisista 'vanhoista' painoksista.
Archives-sarja julkaistiin muun muassa Ruotsissa (1975). Itse hankin sarjan ensimmäisen osan Tukholman luokkaretkeltä 1983.
Suomessa on julkaistu ainoastaan niin sanottuja perustinttejä, ei koskaan erikoisjulkaisuja, joihin mustavalkoinen arkistosarja kuului. Ruotsalaisia käy tässä suhteessa kateeksi, heille on tarjottu kaikenlaista mistä Suomessa on vain saanut haaveilla.
Casterman julkaisi Neuvostojen maan ranskaksi niin sanotussa perustinttimuodossa ensimmäisen kerran vasta 1981. Albumia Otava ei siis olisi voinut Suomessa juurikaan aikaisemmin julkaista, varsinkin kun ensin julkaistiin yleisön mielenkiinnon herättämiseksi pääosa muista seikkailuista uusintapainoksina.
Mutta totta on, että Neuvostojen maassa jälkisanoissa selvitetään teoksen ja Tintin synnyn ilmapiiriä. Kaukorannan hienostunein sanoin.
Linja-autossa paluumatkalla Tukholmasta Kuopioon Tintin i Sovjet sai luokkatovereiltani tyrmistyneen vastaanoton. Ei neuvostovastaisuuden, vaan 'surkean' piirtämisen vuoksi.
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets