lauantai 23. elokuuta 2008

Kuka on Pauli Kohelo?


Kuka on Pauli Kohelo? Aamulehden Seppo Roth arvelee, että Pauli Kohelon oikean henkilöllisyyden selvittämisestä tulee syksyn kirjallinen kysymys. Kyseessä on ensiviikolla toimintansa aloittavan Kustannusosakeyhtiö Siltalan yksi ensimmäisistä kirjoista, Pauli Kohelon Ohessa tilinumeroni.

Seppo Roth arveli Kohelon olevan nimimerkin (Paulo Coelho muunnos) ja sen takaa löytyvän Kari Hotakaisen. Hänhän siirtyi monien muiden mukana Siltalan kirjailijaksi, mutta ei uutta julkaise syksyllä. Hotakainen kiistää, kertoo kirjoittaneensa näytelmää viime ajat.

Roth miettii voisiko taustalla olla Pirkko Saisio, joka aikaisemminkin on salanimiä käyttänyt. Mutta Saisiolta tulee kirja omalla nimellä, Kohtuuttomuus, sekin siis Siltalan julkaisemana.

Kustantaja Siltala kertoo Pauli Kohelon olevan ristijärveläinen metsuri, esikoiskirjailija.

Helsingin Sanomien Esa Mäkinen selvitti Kohelon taustaa Väestörekisterikeskuksesta. Sen mukaan kukaan Suomessa ei kanna moista sukunimeä.

Salanimi siis.

Parnasson päätoimittajan Jarmo Papinniemen blogissa joku näyttää arvioineen kirjailijan ammatin arvostusta "Pauli Kohelo" nimimerkillä. Samaa nimimerkkiä käyttävä on Kalevassa arvostellut Raahen uutta Urho Kekkosen näköispatsasta.

Kohelon mukaan Matti Peltokankaan pronssisessa teoksessa on tyylivirhe. Hänen mukaansa Kekkonen ei koskaan pitänyt kättä housuntaskussa ja opetti tätä tapaa Paavo Väyrysellekin.

Kustantajan esittelyn mukaan Kohelon Ohessa tilinumeroni on "hienovireinen sekoitus mietelmää, omaelämäkertaa ja filosofista pohdintaa".

Tekijä selvinnee aikanaan.


(Kuvassa mänty, jonka juuret ovat paljastuneet. Koitelin Sahasaaresta)

Lisäys 8.10.

Papinniemi veikkailee Touko Siltalaa itseään.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kohelo kuulostaa luvattoman paljon Mäkelän Matilta. Hänkin on harrastanut salanimiä, eikö vaan?

Reijo Valta kirjoitti...

Saattaa olla Mäkeläkin, mistä tietää. WSOY on häntä julkaissut, mutta myös muut. Tuo otsakkeessa kuvattu aloittelevana kirjoittelijana oleminen sopii melkein kehen tahansa...

Ilkka Kylävaaraakin ajatuksissa käytin, mutta tuskin kuitenkaan.

Reijo Valta kirjoitti...

Tulipa mieleen myös se mahdollisuus, että Kohelo on tosiaan kustantajan ilmoituksen mukainen työtön ristijärveläinen metsuri.

Kun tietää miten työvoimaviranomaiset ovat suhtautuneet 'itse itsensä työllistäviin' taide ja tiedealojen ihmisiin (karmaisevia tarinoita voi lukea esim. Tatusotu blogista, niin olisi nimemerkin valinta esikoiskirjailijalle kainuulaista itsesuojeluvaistoa osoittava teko.

Työministeri Cronberg on kyllä paimenkirjein pyrkinyt ohjeistamaan alaisensa toimistot toimimaan toisin, mutta salanimen takaa toimiminen on aina varmempaa.

Uusien ohjeidenkin mukaan toimittaessa työttömyyskorvausten maksatukseen saattaa tulla huomattavia, kuukausien mittaisia taukoja kun byrokratia asianlaitoja harkitsee.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset