keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Miksi juuri 112?


Tänään vietetään hätänumeropäivää, onhan päiväys numeroina sama kuin hätänumero. Tytär tiedusteli, miksi numero on juuri 112? Kerroin, että se on helppo muistaa ja siihen ei taaperot, taskut ja reput niin helposti vahingossa soita kuin aikaisempaan nolla-nolla-nollaan. Mutta miksi juuri 112? Miksi ei joku toinen?

Tämä olikin visainen selvitettävä. Euroopan posti- ja telelaitosten järjestö CEPT suositteli kaikille jäsenmailleen kesällä 1972 yleiseksi hälytysnumeroksi 112. Järjestö perustettiin kesäkuussa 1959, sen perustamisesta siis tulee 50 vuotta tänä vuonna. Suomi oli yksi perustajamaita, nykyisin CEPTissä on 48 jäsentä.

Alkuun suositusta ei juurikaan noudatettu. Vasta 1991 numero sai tuulta alleen ja nykyisin se toimii kaikkialla Euroopassa. Joissakin maissa on vielä omia hälytysnumeroitaan, mutta turistin 112 gsm-puhelu ohjautuu oikeaan paikkaan, samoin kuin amerikkalaisen 911-soitto.

Ensimmäiset hälytysnumerot, joihin saattoi soittaa vaikka puhelinlasku oli jäänyt maksamatta asennettiin Pariisiin 1928 ja Lontooseen 1937. Numerot olivat palolaitoksille, eivät yleisen hädän ja tuskan lievittämiseen.

CEPT teki suosituksensa aikana, jolloin näppäinpuhelimia ei vielä ollut käytössä. Ajatuksena lienee ollut, että valintalevyä käyttäen 1-1-2 olisi nopea soittaa. Tästä huolimatta useimmissa länsi-Euroopan maissa oli käytössä 000 tai 999, hitaimmat valintalevynumerot.

Numeroon 112 ei juutalaiskristillisessä perinteessä ,eikä ilmeisesti muutenkaan ole tarttunut mitään erityistä merkitystaakkaa. Siksikin se on hälytysnumeroksi sopiva, neutraali luku.

Aikoinaan kun Kööpenhaminan poliisi hankki vuonna 1925 puhelimen, niin se sai normaalin tilaajajärjestyksen mukaan puhelinnumerokseen 1448. Sittemmin tuo sama numero järjesteltiin yleiseksi poliisinumeroksi koko maahan ja oli käytössä kunnes se korvattiin vuoden 2007 alusta numerolla 114.

Luultavasti Tanskassa soitto numeroon 1448 ohjautuu edelleen poliisille. Numeroon on nimittäin liittynyt tarina, jonka vuoksi viestintäviranomaiset eivät voi harkita sille uutta käyttöä moniin vuosikymmeniin.

Markuksen evankeliumin 14:48 kuuluu:

Jeesus kääntyi miesjoukon puoleen ja sanoi: "Tehän olette lähteneet kuin rosvon kimppuun! Miekat ja seipäät käsissä tulette minua vangitsemaan."


Sinnikkäästi elää tarina, että luvun ja jakeen perusteella olisi pidätysoikeuksin varustetun viranomaisen numero valittu. Tanskankin nykyinen yleinen hälytysnumero on 112.

Raamatusta ei satu yhtä sattuvaa jaetta ainakaan tunnetuimmista kirjoista muodossa 1:12 tai 11:2. Sen sijaan pari vuotta sitten Suomessa hätäkeskusuudistuksen ollessa pahimmillaan päällä oli pelkona Jobin kirjan 11:2:

- Eikö kukaan vastaa tuohon vuodatukseen?

2 kommenttia:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Usa:ssa pidetään tärkeänä, että heidän hälytysnumeronsa sanotaan nine-one-one. Näin jo ennen kuin nine-eleven sai toisen merkityksen. Oltiin nimittäin huolissaan siitä, että hädänalainen yrittäisi löytää puhelimesta näppäimen 11. Totta vai tarua?

Reijo Valta kirjoitti...

Tarua ajattelin ensin, mutta katsoinpa wikipediasta, jossa kolmen viitteen kera väitetään, että totta on. Aluksi numero oli lanseerattu nine-eleven muodossa, mutta "huolestuneiden" johdosta muutettu nine-one-one muotoon.

Klassikko tässä yhteydessä on Homer Simpsonin kysymys 'what's the number of 911?'

Tarkkaa on omammekin kanssa. Jos sanottaisi hätänumeron olevan satakaksitoista, useimmat soittaisivat 10012. Siksi siis yksi, yksi, kaksi.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset