torstai 28. heinäkuuta 2011

Disneyn Liisa 60 vuotta Ihmemaassa


Tänään 60 vuotta sitten sai Yhdysvaltain ensi-iltansa Walt Disneyn kokoillan piirretty Liisa Ihmemaassa (Yhdysvallat 1951). Maailman ensi-ilta oli ollut pari päivää aikaisemmin Lontoossa. Lewis Carrollin teoksiin perustuva filmi oli Disneyn kolmastoista "klassikko", laajassa levityksessä ollut kokoillantuotanto. Liisa-filmiä edelsi Tuhkimo (1950) ja seurasi Peter Pan (1953).

Liisa Ihmemaassa ehti vielä samana vuonna ensi-iltaan Suomessakin. 21. joulukuuta 1951 animaatio esitettiin Kino-Palatsissa Helsingissä.

Walt Disneyn tuottajana luoma kuva Lewis Carrollin hahmoista oli pitkäikäinen ja dominoiva aikoinaan. Kun elokuva tuli uusintakierrokselle 1970-luvun alkupuolella, oli vaikea kuvitella muunlaista Liisaa tai Irvikissaa. Kaikki Carrollin teosten kuvituksetkin vertautuivat elokuvaa varten luotuihin hahmoihin.

Oli Liisa-elokuvalle merkitty peräti kolme ohjaajaa (Clyde Geronimi, Wilfred Jackson ja Hamilton Luske) ja vielä pidempi liuta käsikirjoittajia, mutta julkisuudessa työ oli yksin Walt Disneyn aikaansaannosta. Kuten muukin tuotanto aina voimahahmon kuolemaan saakka.

Suomen uusintaensi-ilta oli maaliskuun 21. päivä 1975. Elokuvateatterilevitystä vauhditti Aku Ankka -lehden erikoisnumerona julkaistu Liisa Ihmemaassa -erikoislehti. Kun pari vuotta myöhemmin 1977 ensi-iltaan tuli Disney-versio A. A. Milnen Nalle Puhista, silloin viimeistään lehahti keskustelu amerikkalaisten kulttuuri-imperialismista lastenkulttuurissa.

Nalle Puhin 1970-luvun sukupolvi oli oppinut tuntemaan toisennäköisenä hahmona. Senkin suhteen Disney-version hyväksyntä ja mielikuvallinen dominointi otti samat pari kymmentä vuotta.

Animoitu Liisa Ihmemaassa osoittaa, että samat luodut mielikuvat eivät kestä ikuisesti. Nyttemmin Walt Disneyn johdolla luodut hahmot ovat väistyneet etualalta taaemmaksi, yhdeksi näkemykseksi toisten kuvitusten joukkoon.

Tämä on tuttua Disney-yhtiöissäkin. Vuonna 2010 ne tuottivat uuden, näytellyn elokuvan Alice in Wonderland, suomeksi myös Liisa Ihmemaassa. Sen ohjasi Tim Burton ja tähdittivät Mia Wasikowska (Liisa) ja Johnny Depp (Hullu Hatuntekijä).

Ajat, kulttuurit ja käsitykset muuttuvat. Pahimmat pelot (hyvänäkin pidetyn) massakulttuurin pysyvästä dominoinnista ovat osoittautuneet vääriksi. Aikansa kutakin.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset