sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Tylsät ritarit verenpaineenmittausretkelläJyrki Nissinen
Tylsät ritarit
Huuda huuda 2011
32 s.

Jyrki Nissinen, Vieremän lahja suomalaiselle sarjakuvalle ja absurdille tarinoinnille, on tuoreimmassa teoksessaan pureutunut ritariromantiikkaan ja vastarinnan problematiikkaan. Nissinen vie lukijansa Robin Hoodin ja Sherwoodin maisemiin, ikuisen sunnuntain maailmaan.

Sitten keskiajan ikuisen sunnuntain merkitys on muuttunut. Aikoinaan se merkitsi arjen paineista vapaata mukavaa yhdessäoloa, nyt siitä on tullut seisahtuneisuuden hetki. Tv:ssä samat tylsät ohjelmat, kukaan ei liiku missään ja huomenna on mentävä töihin.

Tylsät ritarit alkavat räväkästi. Robin Hood kertoo kaveruksille Wilhelm Tellin pojalle tekemästään palveluksesta. Jousella ja nuolella hän oli muuttanut pojan luonnetta niin, että vihannekset alkoivat hänelle maistua. Tarkkuusammuntaa se oli vaatinut.

Tylsät ritarit muistelevat juttua vielä puolitoista vuotta Robin Hoodin vierailun jälkeenkin. Ikuinen sunnuntai alkoi tuntua taakalta, mutta ritari ei petä valaansa!

Kaverukset päättivät saada vaihtelua elämäänsä. He perustivat Batman ja Robin -kerhon Robin Hoodin kunniaksi, ja lähtevät mittauttamaan verenpaineensa terveyskeskuksessa. Toinen jopa toivoo saavansa oikean taudin jonottaessa. Tulisi tekemistä elämään, oikeita syitä käyttää kunnallisia palveluja. Valittaminen on ritareista kivaa.

Matkalla terveyskeskukseen piti kulkea kykloopin metsän halki. Näytti jo vahvasti siltä, että tylsien ritareiden elo muuttuisi. Mutta ei. Ongelmat ratkotaan puhumalla, taistelua vivahteikkain vaihein ei syntynyt. Liukkaat kivetkin ritarit kiertävät ja kulkivat turvallisesti sillan kautta.

Valittamaan ei päästy. Vakituinen verenpaineenmittaajanoita oli kurssilla ja paikalla oli vain apulainen. Ryyppääminenkään ei huvittanut, koska olisi pitänyt päättää paljonko juo, milloin aloittaa ja mihin baariin menisi. Ja kuitenkin olisi huomenna aikainen heränyt.

Tylsät ritarit. Lopuksi tekijä suosittelee jatkolukemiseksi ammattioppilaitosten, käsi- ja taideteollisuusoppilaitosten ja korkea-asteella opiskeleville tarkoitettua oppikirjaa Kuosittelu (Minna Taatila, WSOY 1998). On lainattavissa ainakin Helsingin kaupunginkirjastosta. Tätä kirjoitettaessa teosta oli yksitoista kappaletta hyllyssä.


* Kuosittelu - miksi? MuroBBS.
* Tapio Linna. Antonio Gramsci ja vallan rakenteet. Mustasydän.
* Tylsät ritarit. Huuda huuda.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset