lauantai 2. heinäkuuta 2011

Monacon ruhtinaalliset häät


Tänään illalla Monacossa juhlitaan kuninkaallisia häitä. Ruhtinas Albert II ja uimahyppääjä Charlene Wittstock vihittiin jo eilen illalla, mutta siviilivihkimisen vastapainoksi tarvitaan myös ruhtinaallista näyttävyyttä.

Genovasta lähtöisin oleva Grimaldin suku on hallinnut Monacoa, neljän kilometrin pätkää Rivieran rannikosta, jo vuodesta 1297. Ruhtinaan arvo on kulkenut pääsääntöisesti isältä pojalle, muutaman kerran myös pikkuveljelle. Tarkimpien isälinjaa arvostavien sukututkijoiden mukaan nykyinen suku olisi Goyon de Matignoneja, sillä vuonna 1731 valtaistuimelle nousi Jacques-vävy. Hän otti käyttönsä vaimon sukunimen, joten Grimaldit vallassa jatkoivat.

Monacon ruhtinaskunta ei ole ollut olemassa koko ajan keskiajalta lähtien. Ranskan vallankumoukselliset valloittivat maan 1793, Napoleonin vallan päättytyä Wienin konferenssi antoi maan Sardinian kuningaskunnan protektoraatiksi. Täyden itsenäisyyden minivaltio sai jälleen 1861. Kolme vuotta sitä ennen 1858 aloitti toimintansa Monte Carlon kasino, yksi maan tunnetuimmista kohteista.

Versaillesin rauhansopimuksessa 1918 Monaco määrättiin Ranskan suojelukseen. Tuossa yhteydessä Ranska vaati, että jos maa jää ilman kruununperillistä, niin alue liitettäisiin siihen.

Periaatteessa sopimus on edelleen voimassa. Lokakuussa 2002 Ranska tosin myöntyi siihen, että Monaco saa itse päättää kruununperimysjärjestyksestään. 1900-luvun ajan ruhtinasparilta oli edellytetty poikalapsen saamista, että valtio voisi jatkaa olemassaoloansa.

Käytännössä määräys koski Ludvig II:sta (1870-1949) ja hänen pojanpoikaansa Rainier III:tta (1923-2005). Tästä riitti vitsailua. Maan olemassaolo riippui ruhtinaan mieskunnosta.

Albert II (s. 1958) ei enää ole samanlaisten suorituspaineiden alainen. Mieskuntoisuuttaan hän on keltaisen lehdistön iloksi osoittanut kahden aviottoman lapsen verran. Vanhan kruununperimyksen mukaan paineet siis kasautuisivat ruhtinatar Charlenen ylle.

Monaco heti 2002 muutti kruununperimystään. Nainenkin voi valtaistuimelle nousta, ensimmäisenä kruununperimyksessä on nykyisin vanhin sisar Caroline, sitten hänen lapsensa ja heidän jälkeen Stephanie. Monarkia on turvattu.



* Albertin ja Charlenen hääjuhlat YLE TV1 klo 17.10 alkaen. Suorana myös Areenassa.

3 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Ennen nuo kuninkaallisten nimet pruukattiin meillä suomentamaan, eikö Albert siis meikäläisittäin ole PekkaII.

Tarkoitan, että Albert I:hän meillä jo on ollut.

Alexius Manfelt kirjoitti...

Häät muuten eivät ole kuninkaalliset. Perheen piirissä vain Carolinen on Hänen kuninkaallinen korkeutensa ja sekin tulee puolison taholta eli Hannoverista. Kyse on siis ruhtinaallisista häistä.

Näistä tasoista on vähän vaikea suomeksi haastaa, sillä Prinssi on ruhtinas, mutta hänen yläpuolellaan on herttua, jonka lapset ovat prinssejä. Tietenkin Suomen Suurherttua, kuten Luxembourginkin on vielä enemmän.

Albert II on vain His serene heigness, hei kuninkaallinen korkeutensa, kuten joskus kirjoitetaan.

No eivät virheet merkittäviä ole, mutta joissain piireissä, sellaisissa Proustin kuvaamissa, ne voivat olle elintärkeitä.

Reijo Valta kirjoitti...

Pertti II - rahvaanomainen suomalaistus mieluimmin olisi. Espanjalaiset ja italialaiset sanovat virallisesti Alberto.

Kuninkaallisten nimet tosiaan kansainvälisestikin käännetään, en tiedä mistä suomalainen suositus oikeastaan tuli, että jatkossa Carl olisi Carl ja Charles Charles, eikä Kaarle.

Tavalliseksi ihmisiksikö hallitsijoita oltaisi muuttamassa, tasavaltalaisessa huumassa? Hallitsijanimillähän on nimenomaan instituutiota korostaa.

Tosiaan pitäisi olla tarkkana - muun uutisoinnin hämäämänä kuninkaallisiksi tulin häitä väittäneeksi. Eihän se tavallinen aateli mitenkään kuninkaalliseksi muutu, vaikka kuinka monta sataa vuotta maata hallitsisi.

Meidän suomalaisten yleissivistys näissä asioissa on vajaa, kuten tuo suomentamattomuussuositus osoittaa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset