maanantai 19. elokuuta 2013

Arvojohtaja Niinistön postimerkki


Itella tiedotti, että tasavallan presidentti Sauli Niinistön 65-vuotispäivien kunniaksi ilmestyy postimerkki. Sen on suunnitellut emeritusprofessori Tapio Vapaasalo. Merkki perustuu Pertti Nisosen valokuvaan. Suunnittelija kertoi, että
- Valittu tyyli heijastaa Sauli Niinistön persoonaa ja asemaa tunnistettavalla tavalla. Merkissä esiintyy yhtäaikaisesti sekä persoona että asema läsnäolevasti, mutta presidentillisen hallitsevasti.

- Merkin visuaalisuuden pohjana on valon luova käyttö. Nisosen monissa yritys- ja laatujulkaisuihin kuvaamissa muotokuvissa haetaan arvovaltaa näillä keinoin. Tapa käyttää valoa laadukkaan valokuvan muodossa luo presidenttimerkkeihin uutta postimerkkikulttuuria.
Uuden tavoittelu on aina kunnioitettavaa. Sivuprofiilin käyttö postimerkissä ei kuitenkaan ensimmäisenä tuo mieleen uutta. Aivan ensimmäiset, Iso-Britanniassa painettujen postimerkkien kuva-aiheena oli hallitsijan sivuprofiili. Samaa tapaa ovat noudattaneet muutamat muutkin maat, joita ei ole tavattu demokraattisina pitää.

Ajatus valokuvasta postimerkin aiheena korostaa tasavaltalaisuutta. Tarjoaahan Itella kaikille kansalaisille mahdollisuuden omalla kuvalla varustettujen postimerkkien tilaamisen (omakuvapostimerkki). Vaikkapa omalla sivuprofiililla.


2 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Aijai sentään, mutta kyllä emeritus on lahjakas, toivottavasti raaustelee vielä pitkään!

Sauli on onnekas kun evp. taiteilija vertauttaa häntä muihin profiilikuvien suurnimiin.

Pitäsikö Saulin kuitenkin kasvattaa viikest, mitähän Jenni siitä tykkäisi?

Reijo Valta kirjoitti...

Katselin myös pohjoiskorealaisia merkkejä, ja joissakin niistäkin oli käytetty valokuvia suuresta, rakastetusta ja erinomaisesta johtajasta. Tästä en viitsinyt mainita, koska päälinjana oli kuitenkin henkeä nostattavien maalausten käyttäminen postimerkin pohjana.

Heraldisesti viiksien kasvattamien ei kannata, koska vaakunaan vertautuvissa kuvissa pyritään mahdollisimman yksinkertaiseen ilmaisuun. Hukkaan menisivät ne räkäjarrut.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset