perjantai 30. elokuuta 2013

Robert Crumb 70 vuotta


Tänään 1943 Philadelphiassa syntyi Robert Crumb, josta tuli 1960-luvun lopun underground-liikkeen yksi näkyvimmistä nimistä. Ohiossa eräässä postikortteja tuottaneessa firmassa työskennellyt nuori mies sai muutamia kuvia julkaistuiksi undergroundlehdissä ja tästä rohkaistuneena hän muutti San Franciscoon vuonna 1968. Loppu onkin historiaa. Crumbista tuli nopeasti undergroundin ykkösnimi. Suomessa Crumbin sarjakuvia nähtiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1970.

Crumbin sarjakuvat ja kuvitukset sattuivat aikakauden ytimeen niin, että myöhemmin osa hänen töistään katsottiin olevan yhteistä omaisuutta. Crumb menetti tekijänoikeutensa muutamiin piirroksiinsa. Myöhemmin tiukentunut lainsäädäntö on tuonut oikeudet tekijälle takaisin, joskin käräjöintiä on riittänyt.


Crumb sai tuta viihdeteollisuuden huonoimmat puolet myös elokuvamaailmassa. Animaatiosarja Fritz-kissasta oli menestys. Fritz, kova kolli oli ensimmäinen K-18 ikäluokituksen saanut piirroselokuva. Tuotantoyhtiö kuitenkin omi Fritzin ja Crumbille ei enää annettu sanansijaa hahmon suhteen. Sarjakuvassaan Crumb tappoi kovan kollinsa varsin tyylittömästi. Kolmen kuukauden mittaisen oikeustaistelun päätteeksi Crumb sai vedettyä nimensä pois jatko-osan Fritzin yhdeksän elämää (Yhdysvallat, 1974) tekijätiedoista.

Kova kolli jäi nuorena näkemättä, mutta Jymyn ja Huulen julkaisemat sarjakuvat tuli tarkkaan luettua ja tutkittua. Nuoruuden kotikulmilla ilmestyi myös Noniin-pienlehti, joka siekailematta julkaisi myös Crumbia, muun muassa Herra Luonnollista.

Crumbin sarjakuvat on myöhemmässä tutkimuksessa todettu yhteiskunnallisia epäkohtia paljastaviksi. Mielestäni viesti meni perille jo aikanaan suomalaiselle lukijallekin. Yhdysvaltalaiset sensuuritoimet ja levityskiellot voi jälkiviisaasti todeta myös muutosvastarinnaksi. Vastakulttuurissa oli voimaa.

Nykyisin Ranskassa asuva sarjakuvataiteilija on paljolti vaihtoehtokulttuurimaineensa vanki. Uusintapainokset vanhoista räävittömistä sarjoista pitävät mainetta yllä. 1980-luvulla Crumb teki koko joukon entisiä aikoja muistelevia sarjakuvia. Muuton Ranskaan Crumb kustansi vanhoilla luonnoskirjoillaan. Viime vuosien merkkiteos on ollut Mooseksen ensimmäisen kirjan eli Genesiksen sarjakuvaversio. Alkutekstille uskollinen teos petti 1960-luvun lopun paljastuksia odottavat.

Suomessa, Kemin sarjakuvafestivaaleilla Crumb vieraili vuonna 1995. En päässyt paikalle tuolloin, mutta myöhemmin olen ainakin kahdessa näyttelyssä nähnyt hänen tuolloin nenäliinaan piirtämän kuvan. Mikä kynän jälki.



Paljon onnea!


* Suomessa julkaistuja Robert Crumbin sarjakuvia



1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Täällä esimerkkejä Crumbin tekemistä postikorteista. Tyylin kyllä jo tunnistaa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset