keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Darienin katkos


Yleisradion ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen on matkannut Panamerica-tiellä Keski-Amerikan halki. Raportteja Ylen sivuilta ja facebookista seuratessa tuli jälleen kerran mieleen usein maailmankarttaa katsoessa unohtuva asia. Pohjois-Amerikasta ei luontevasti pääse maitse Etelä-Amerikkaan.

Panamerikan valtatie (Pan-American Highway) on pisimmillään määritelty tieksi Argentiinasta Alaskaan, 48 000 kilometrin mittaiseksi reitiksi. Tosin näin pitkää tietä ei ole olemassa. Siitä puuttuu noin sadan kilometrin mittainen pätkä Panaman ja Kolumbian välillä. Pohjoisessa tie päättyy Panaman Yavizan kaupunkiin Rio Chicon pohjoisrannalle, etelässä tie loppuu Turbon kaupunkiin Karibianmeren rannalle.

Puuttuvaa tieosuutta kutsutaan Darienin katkokseksi, Darien Gapiksi. Jos luonnonolosuhteet olisivat alueella helpommat, tie olisi luultavasti rakennettu jo kauan aikaa sitten. Alue on kuitenkin hyvin vaikeakulkuista soiden ja jokien halkomaa viidakkoa. Tyynen valtameren puolen seitsenmetrinen vuorovesi ja runsaat sateet pitävät aluetta tehokkaasti kosteana. Nykyisin molemmin puolin rajaa on luonnonsuojelualueet, joista suurempi on Panaman puolella oleva Darienin kansallispuisto. Alueen luontoa pidetään monipuolisimpana maailmassa, koska samalla paikassa kohtaavat Pohjois- ja Etelä-Amerikan fauna ja flora.

Yhdysvallat yritti rakennuttaa tietä 1920-luvulla, mutta työ jäi kesken. 1900-luvun puolivälissä katsottiin parhaaksi olla rakentamatta tietä ja pitää Keski-Amerikan eteläpää karjataudit pysäyttävänä vyöhykkeenä. Etelä-Amerikassa riehuvaa suu- ja sorkkatautia ei haluttu Yhdysvaltoihin. Läpikulkematon viidakko toimi esteenä hyvin. Tautia on pohjoispuolella tavattu viimeksi vuonna 1954.

Amerikan halki kulkevaa tietä ei kuitenkaan ole ajatuksena hylätty, vaan sitä on suunniteltu tasaisin väliajoin. 1970-luvulla hanke kaatui poliittisiin ongelmiin. Vuonna 1994 valmistuneessa raportissa tien ympäristövaikutuksia pidettiin tuhoisina alueen erikoiselle luonnolle. YK suosittikin ettei tietä tehtäisi. Viimeisimmissä suunnitelmissa on ollut suurille rekoille sopiva pysyvä lautta yhteys Panaman ja Kolumbian välille.

Ylen Mäkeläinen kulki Panamerikaa sen lyhyimmän määritelmän mukaan Panamasta Guatemalaan. Reitillä on runsaasti maita, erilaisia maisemia, historiaa ja kulttuuria. Kannattaa tutustua hänen kolmeviikkoiseen matkaan.


* Panamericana – matkalla väkivallan ytimeen. Yle


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset