tiistai 1. syyskuuta 2015

Keskustelu räjähti käsiin


Politiikassa todellisuus räjähtää silloin tällöin päättäjien käsiin. Sipilän hallituksella on tällä hetkellä käsiteltävänä kaksi asiaa, jotka eivät todellakaan ole sellaisia joihin hallituspuolueet olisivat varautuneet.

Perustuslakitulkintojen mukaan ainoa toimiva mahdollisuus tehdä tavoitteiden mukainen sote-uudistus on ottaa sote-sektori valtion kustannettavaksi. 1900-luvulla tapahtuneet vastuiden siirrot ovat tehty aina näin. Esimerkiksi maanteiden ylläpito siirtyi talonpojilta valtiolle vuosikymmenten keskustelujen jälkeen 1920-luvun alussa. Suunniteltu yksityisiin tienpitäjiin perustuva järjestelmä ei toiminut alkuunkaan ja nopeassa tahdissa tiet siirrettiin suoraan valtion hoitoon ja yleisistä verovaroista kustannettaviksi.

Aamulla Ykkösaamussa arvioitiin, että sote-siirron myötä kunnallisverot puolittuisivat ja sama summa katettaisiin valtion tuloverotusta korottamalla. Kunnallisvero on tasavero ja valtio tulovero progressiivinen. Suunta on nähdäkseni oikea: verotuksen painopiste siirtyy suurituloisempiin.

Radion lähetysikkunassa tällaista pidettiin pöyristyttävänä ajatuksena. Suomen porvarihallitus lienee samaa mieltä. Mutta toteuttaakseen uudistuksen hallituksen on toimittava näin, vaikka hallitusohjelman ideologinen perusta on toinen.

Nuivat perussuomalaiset saivat hallitusohjelmaan kirjauksen maahanmuuton kustannusten selvittämisestä ja kiintiöpakolaisten määrän vähentämisestä. Pakolaiskriisi on kuitenkin tuomassa Suomeenkin turvapaikanhakoijoita enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Perussuomalaisten ollessa hallituksessa Suomi tulee ottamaan pakolaisia enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Ilmeisimmin tämän tajuaminen on räjäyttänyt lehtien kommentoinnin. Tuska on purettava jonnekin ja avokanavana on käytetty kaupallista mediaa, joka on aikaisemmin hoitanut kommenttien valvonnan vasemmalla kädellä.

Todellisuus on raaka. Poliitikko ei pääse päättämään itselleen mieluisista asioista vaan aivan jostakin muusta.1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Sotea ei sitten tule tälläkään vaalikaudella: sotesota jatkuu.LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset