maanantai 21. syyskuuta 2015

Minä olen Ingrid


Viikonloppuna kävimme katsomassa Stig Björkmanin dokumentin Ingrid Bergman - Omin sanoin (Jag är Ingrid, Ruotsi 2015). Elokuva perustui Bergmanin itsensä kuvaamiin kaitafilmeihin, kirjeisiin ja päiväkirjoihin. Bergman lukuisista muutoista ja suurista elämänmuutoksista huolimatta on tarkasti säilyttänyt lähes kaiken. Dokumentissa tytär Isabella Rossellini kertoi, että esimerkiksi Bergmanin ja tuottaja David O. Selznickin puolison Irene Selznickin välisestä pitkästä kirjeenvaihdosta suunniteltiin kirjaa. Kirjeiden ajateltiin sisältävän paljastuksia ja taustoitusta Hollywoodin ja eurooppalaisen elokuvan kulisseista.

Kirja jäi kuitenkin tekemättä, koska kirjeenvaihto sisälsi lähinnä perheiden sisäisiä asioita, lasten kuulumisia. Tämä oli yllätys lapsillekin.


Björkmanin dokumentissa Bergmanin henkilökohtaista aineistoa on täydennetty pääasiassa lasten haastatteluin. Ingrid Bergmanin elämässä tärkein asia oli näytteleminen. Kaikki muu sai väistyä sen tieltä. Kolme, neljä kertaa Bergman jätti taakseen kaiken aikaisemman, kaksi kertaa jopa lapsensakin. Aikoinaan asia oli suuri skandaali. Tosin lapset muistelevat, että avioliittojen aikanakaan äiti ei ollut perinteinen äiti, vaan enemmän kaveri, jonka kanssa oli mukava viettää aikaa.

Lapset ja dokumentin tekijä löysivät selityksen tälle Ingrid Bergmanin omasta lapsuudesta. Hänen äitinsä kuoli Ingridin ollessa kolme. Isän Bergman menetti neljätoistavuotiaana. Näyttelijän ura sai samassa selityksessä alkunsa isän kuvausharrastuksesta. Isä filmasi tytärtään mielellään. Kamerasta tuli Bergmanille isän korvike.

Vanhempien menettäminen jättää leiman elämään. Näyttelijän työssään Ingrid Bergman oli kuitenkin sellainen kuin roolit vaativat. Juuri sellainen. Isän lisäksi kamera tarjosi mahdollisuuden olla olemassa ilman omia ratkaisuja ja mielipiteitä. Rooli tarjosi yksinkertaisen tavan olla.

Ingrid Bergmanin elokuvia katsellessa ei ole tullut mieleen millainen hänen oma elämänsä on ollut ja heijastuuko se roolisuorituksiin. Björkmanin tarjoaa näkökulman ihmiseen roolien takana. Paljon siitä ei ole kerrottavana, tai sitten ohjaaja jättää hienovaraisesti ääneen sanomatta, että asiat jäivät käsittelemättä. Lasten haastattelut kertoivat, että he ovat oman äitisuhteensa saaneet käsiteltyä.


* Jag är Ingrid. SVT Kultur

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset