keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Lehtipuuhissa syksyllä 1899


Tänään vuonna 1899 oli lauantai ja Uudenkaupungin Sanomien ilmestymispäivä. Lehteä julkaistiin kaksi kertaa viikossa ja sen tarjoamaa ilmoitustilaa hyödynsivät muun muassa kiertelevät kauppiaat ja ammatinharjoittajat.

Neiti Lindstedtillä oli "ainoastaan tänään" hattumyynti. Syksyn uutuuksia saattoi sovittaa ja talvisemmista varusteista tehdä tilauksia. Pianonvirittäjä Franz Reitz oli Uudessakaupungissa "ainoastaan muutamia päiviä". Hänet sai kiinni Winterin kirjakaupasta.

Syyshattujen ja pianonvirityksen markkinointi oli mennä mönkään. Autonomisessa Suomessa painotuotteet tarkastettiin ennen painatukseen menemistä ja tällä kertaa valtion sensori puuttui sisältöön. Yksi juttu oli poistettava ennen painoluvan saamista.

Sensuurikäytäntö oli tuttu. Jotta ilmoittajien kaupalliset viestit saataisi perille, pikaisesti ladelmista poistettiin ja tilalle laadittiin uusi teksti. "Painoeste kohtasi lehtemme tätä numeroa. Lehti pääsi ilmaantumaan vasta, kun eräs englantilaisesta "Finland" nimisestä lehdestä lainattu uutinen oli poistettu."

Samalla saatiin ilmoittajille viesti miksi lehti oli myöhässä. Ehkä joissakin pöydissä saatettiin miettiä mitähän ne maailmalla meistä miettivät ja kirjoittavat.


* Uudenkaupungin Sanomat.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset